Читај ми!

Све траженији котлови из "Мегала", у плану и роботизација

Предузеће "Мегал" у Бујановцу, пре 40 година створено је од заштитне радионице, која је упошљавала првенствено особе са инвалидитетом. Производи пећи на чврсто гориво, а ове године потражња је већа за котловима на пелет.

Осавременили су производњу, купили машине, проширили производни програм котлова на пелет и дрва.

"Набавили смо један нови фибер-ласер за сечење лимова, затим штанц машине, а у плану је да уведемо делимичну роботизацију, односно аутоматско заваривање у производном процесу", каже Божа Манчић, технички директор у АД "Мегал" у Бујановцу.

У погону финалне монтаже све се ради ручно, десетак радника дневно склопи двадесетак котлова на пелет.

"Треба до два сата да се у комплету изради котао. Може и сам радник да га направи, али и више њих понекад ради на једном котлу", каже Бобан Ђорић, сменовођа.

У предузећу ради 120 радника, од којих је шест са инвалидитетом. Поштују прописане мере против коронавируса, физичку дистанцу.

"Заштићени смо и сви моји радници су вакцинисани. Ја сам се вакцинисао три пута и прележао сам ковид", каже сменовођа Срђан Ђокић.

Од почетка године пратио их је недостатак материјала и повећање цена, али потражња котлова на пелет је велика, па обим производње није смањиван - 400 купаца уплатило је аванс и чека испоруку котлова.

"Добра је вест да нам већ сутра креће електроника из Италије, котлови су спремни за испоруку по уградњи, та електроника иде на тржиште, како код оних који су авансно уплатили тако и код других који искажу потребу за нашим котловима", каже Драгољуб Костић, директор АД "Мегал" у Бујановцу.

У "Мегалу" очекују до краја године да за 10 одсто премаше планирану производњу, а годишње произведу око 2.600 котлова за грејање за домаће и страно тржиште.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара