Читај ми!

Шта ће обилазница и тунел испод Кадињаче значити за Ужице и Бајину Башту

После више покушаја, Ужичани и Бајнобаштани су на корак до реализације вишедеценијског сна – обилазнице око града и тунела испод Кадињаче. Пројекту је дат национални значај, а у Влади Србије су потписани оквирни споразуми о извођењу радова, који би требало да почну на пролеће.

Време до нове грађевинске сезоне, у Ужицу се користи за проверу, обнову и усаглашавање постојеће планске документације, која ће ускоро бити допуњена и новим геомеханичким и геотехничким испитивањем терена.

"У договору са пројектантима радићемо два урбанистичка пројекта. Један се односи на петљу у Сурдуку са припадајућим кружним током и денивелисаним пролазом, други урбанистички пројекат се односи на недостајући део трасе за који нема планског документа", каже Никола Максимовић, директор ЈП "Ужице развој". 

Корак ближе почетку радова су и решени имовинско правни односи на путу, готово пет километара дуге обилазнице, чијом изградњом ће град решити вишедеценијске проблеме.

Растерећење саобраћаја и мање загађење

"Биће измештен теретни саобраћај из самог града, убрзаће се ток саобраћаја у граду, биће смањено аеро-загађење. Подићи ће се на један много виши ниво безбедност свих учесника у саобраћају, пре свега пешака и деце", објашњава градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић.

Градитељски захтевна, обилазница ће имати две петље, више потпорних конструкција, надвожњака, подвожњака и мост изнад клисуре Ђетиње.

Највећи изазов на траси будуће обилазнице за градитеље ће бити изградња 251 метар дугачког и 82 метра високог моста изнад реке који почиње у Сурдуку, а завршава се на стеновитој обали Ђетиње на брду, недалеко од града.

Даље ка Бајиној Башти је тунел од 1.260 метара испод превоја Кадињаче.

"Комплетна је документација, потписан је оквирни споразум о изградњи тунела. На Општини Бајина Башта је остало да се крене у експропријацију земљишта да би се на пролеће кренуло са радовима", наводи председница Општине Бајина Башта Весна Ђурић.

Повезивање са суседима

Осим шест километара краћег и за саобраћај безбеднијег пута, између географски, економски и туристички блиских општина, градња тунела има и шири значај.

"Доћи ће до повезивања не само унутар Златиборског округа, већ и повезивања са Републиком Српском (БиХ) и осталим суседним државама, бржег протока робе, људи, смањења трошкова превоза. То ће се директно одразити на смањење трошкова и у другим привредним гранама", каже председница Парламента привредника Златиборског округа Светлана Бјеличић.

Пројектована вредност радова на обилазници око Ужица и тунела Кадињача је око 90 милиона евра, а рок за завршетак радова до три године.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво