Читај ми!

Штедња није само пуко "стављање са стране", најчешће заблуде о новцу

За наше кућне буџете октобар и цела јесен изузетно су тешки. Почела је школа, спрема се зимница, огрев. Душан Узелац са портала "Каматица" за РТС је објаснио како можемо да уштедимо и које су најчешће заблуде у вези са новцем.

Душан Узелац, гостујући у Јутарњем програму РТС-а рекао је да с јесени има додатних трошкова, али да, уколико се планира, неће бити тешкоћа у овом периоду.

"Финансије су проблем када се њима на бавимо, већ се бавимо тек када уђемо у проблем. Сви проблеми у финансијама су резултат нечега што нисмо урадили пре шест месеци. То је нешто што планирање успешно решава", указује Узелац.

Каже да планирање и није тако компликовано, те да је само једном потребно научити ту вештину.

"То апсолутно нема везе са количином новца. Највећа заблуда је да се проблем с новцем, решава са више новца. То је нетачно. Више новаца купује више ствари, али не решава проблем са финансијама", указује Узелац.

Бахатост у трошењу 

Наводи и пример добитника великих награда на лутрији, који често не успевају да задрже ни живот какав су имали до тада, али и да га упропасте у потпуности са неуправљањем финансија.

На питање да ли су жељни свега када дођу до много новца, Узелац одговара да се не може генерализовати, те да новац није ни добар нити лош, као и да он добија карактеристике власника.

"Ако смо бахати, са више новца бићемо још бахатији", каже гост Јутарњег програма.

Додаје да без обзира колика су нам примања има места за штедњу. "Штедња није акција: пуко стављање са стране. Она је манифестација, дешава се након успешног управљања новцима", објашњава Узелац.

Штедња, кредити и банке

На питање да ли се штеди у Србији, каже да не може да се генерализује, али да се она у нашој земљи јавља из два угла.

"Један је вишак, када штедњу замишљамо када некоме претекне на крају месеца. Међутим, штедња може да се појављује као резултат уздржавања од потрошње. Када имамо не тако лепе вести у медијима, о будућности размишљамо на другачији начин и не трошимо као до тада. И тај непотрошени део расте на гомили", наводи Узелац.

На питање да ли је боље да штедимо у банци или код куће, Узелац каже да Каматица има службу за грађане која их саветује у вези са тим.

"Имали смо толико позива да смо морали да ангажујемо појачане ресурсе. Управо та питања:  да ли да штедим овде, да ли да узмем овакав кредит или онакав, захтева минимално познавање шта је шта. Ако хоћете да купите ауто, а не знате разлику између бензина и дизела, онда ће вам продати, нећете купити", напомиње Узелац.

О банкарским саветницима

Према његовим речима у банкама не раде саветници.

"То је њихова замена теза, маркетиншки трик, кажу банкарски саветник. Није он саветник, не можете њега питати како да никада не узмете кредит или да ли је преко пута боља камата. Он је продавац. Када разумете да је то продавац, онда ћете разумети шта можете да га питате и шта да захтевате", указује.

Истиче важност става да грађанима у банци објасни шта купују, те да из банке не излазе у супротном.

"Најгоре је оно што прихватимо, а не разумемо, то је препуштање", закључује Душан Узелац са портала Каматица.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи