Читај ми!

Вучић: Због високе цене енергената, власници цементаре најавили поскупљење од 25 одсто

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су му власници једне цементаре у Србији рекли да ће, ако цене струје на либерализованом тржишту буду оволико високе, морати да подигну цену цемента за 25 одсто, што ће донети са собом подизање цена у грађевинарству.

Александар Вучић је за ТВ Пинк рекао да то значи да ће сви грађевински материјали поскупети за 25 одсто, па ће се то одразити на све грађевинске радове.

"Оде у небеса камен, цемент и креч. Да не причамо о енергентима, гасу, угљу и електричној енергији", рекао је Вучић.

Вучић је пренео да је јутрос о томе разговарао са министарком енергетике Зораном Михајловић и премијерком Аном Брнабић.

"Формираћемо велику радну групу на нивоу државе да пробамо да решавамо те проблеме", нагласио је председник.

Вучић је указао да се и Кина суочава са несташицом електричне енергије, а да је, како наводи, у Европи пакао.

"Најјачим фабрикама драстично пада профит и тражиће где да се склоне, да осигурају капитал и праве профит. То је веома стресно и тешко и зато морамо тиме да се бавимо", рекао је Вучић.

"У новом свету важно да градимо нове односе са другима"

Председник Србије указао је да је ситуација у свету тешка и да је важно да Србија гради нове односе са другим земљама.

Рекао је да, поред САД, постоје и друге силе, као што су Кина, ЕУ и Руска Федерацију коју не треба нико да потцењује.

Према његовим речима, прави се и нови савез "пет очију", који је у ствари стари, а чине га САД, Аустралија, Велика Британија, Канада и Нови Зеланд.

Истовремено, указује Вучић, не иде једноставно са Европом.

"Наше је, у свему томе, да са другим земљама градимо нове односе, да не будемо притешњени у сукобу нечега што се назире као Хладни рат између САД и Кине", поручио је председника Србије.

Српски павиљон за два дана посетило више од 10.000 људи

Навео је да је веома важно што је боравио ових дана у Дубаију, што је део отварања врата и нових хоризонта, као и простора за наше привреднике, што представља прављење нових шанси за будућност у свету који није више униполаран

Вучић је рекао да је велика част што је шеик Мухамед прво посетио павиљон Србије на "Експо 2020".

"То је велика част. Имамо леп павиљон, који је први дан посетило 5.200 људи, а јуче 5.300. Србија је на њему представљена на нови начин кроз дигиталне технологије, а младићи који су то учинили, урадили су то на фантастичан начин. Шеик Мухамед је кроз ВР наочаре могао да погледа лепоте Србије", додао је председник.

Српски пословни хаб је отворен у оквиру одржавања највеће Светске изложбе "ЕКСПО 2020" у Дубаију. 

Вучић је рекао да су млади који су урадили виртуелну презентацију Србије већ присутни у УАЕ где настављају да шире своје послове.

Пренео је да је имао састанак и ручак са шејком Мухамедом са којим увек има много тема о којима разговара - од глобалних до политичких.

"Ми смо по броју становника сличне земље, а и обе се налазимо у тешком региону. Од њега могу много тога да научим. Њима су САД први савезник, а држе добре односе са Кином и Русијом", објаснио је Вучић.

Пренео је да је разговарао и о "Београду на води", начину како додатно да тај пројекат презентујемо, и маркетиншки још боље приближимо пре свега странцима, због имиџа града.

Било је, додаје, речи и о сарадњи од пољопривреде до војнотехничке.

Указао је да су важни лични односи, посебно када је реч о политичарима који предводе суверене земље, што је овде случај.

Најавио је да за који дан путује у Словенију на Самит ЕУ и Западног Балкана, где ће бити немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон.

"Не увек лаки састанци су пред нама. Они неће позвати Милорада Додика на састанак већ неког другог члана Председништва", додао је он.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво