Читај ми!

Отворен Павиљон Србије на изложби у Дубаију, Вучић: Имаћемо раст већи од седам одсто

У присуству председника Србије Александра Вучића, симболичном предајом искре креативности и иновација која се на нашим просторима зачела и непрекидно се преноси пуних 7.000 година, од винчанске културе, и званично је отворен Павиљон Србије на светској изложби "Дубаи Експо 2020".

Отварајући српски павиљон на "Експо 2021" у Дубаију, председник Србије Александар Вучић рекао је да Министарство финансија процењује да ћемо ову годину завршити стопом раста већом од седам одсто.

Вучић је истакао да је Србија и прошле "ковид" године имала солидне економске резултате. Ове године, процене указују на то да ће економски резултати бити бољи него прошле.

Част је, како је рекао, што Србија може да се представи на најбољи начин на овој Светској изложби и покаже да и Србија, као и Уједињени Арапски Емирати, жели да будуће генерације буду конкурентне према свету.

Похвалио је односе са УАЕ истичући да су две земље повезане партнерским односом, који се осликава и у изградњи фабрике вакцина у Србији.

Вучић је казао да заједнички пројекти доприносе развоју Србије и дају подстицај нашој економији.

Билатерални односи су, према његовим речима, на историјском максимуму.

Указао је да је посебно задовољан и што Србија може у сарадњи са УАЕ да развија пројекат "Београд на води".

Изразио је задовољство што се ова изложба одржава управо у Дубаију, на 50. годишњицу те државе.

"Догађаји као овај су одлична могућност за промоцију наше економске сарадње. Економско благостање је предуслов за напредак", нагласио је председник.

Вучић је казао да је Србија постала најбржа растућа економија у нашем региону, која има стално растуће резултате привлачења директних страних инвестиција и трговинске размене.

Председник је поручио да је Србија заинтересована за глобалну трговину, што је, како је рекао, један од наших најважнијих приоритета, због чега се трудимо да развијемо и остале привредне секторе.

Зато, каже, Србија и учествује на Светској изложби, и своје присуство у Дубаију сматра веома значајним.

"Важни су нам стартап центри. Србија жели да напредује у иновацијама и области дигитализције, као и да сарађује са свима, јер је то једини начин да се заједнички развијамо и смањимо политичке тензије", рекао је Вучић.

Додао је да су скупови попут светске изложбе у Дубаију важни јер пружају могућност да се види нешто другачије.

"Представићемо различите економске секторе, садржаје, технолошке иновације… Наша жеља је да позиционирамо Србију на листу најмоћнијих земаља у иновацијама", рекао је Вучић, који је присутнима пожелео добродошлицу у Павиљон Србије: "Добро дошли и живела Србија".

Вучић: Циљ да ставимо Србију на листу економски најмоћнијих земаља

Председник Србије изјавио је да је жеља да се Србија стави на листу најмоћнијих економски најразвијенијих земаља света.

Рекао је да Србија током свог представљања у Дубаију жели да покаже колико су за њу важни стартап центри, да жели да напредује у иновацијама и дигиталном напретку, као и у сарадњи са другим нацијама.

"То је једини начин да заједнички кренемо у подухвате и смањимо политичке тензије. Најважније је да на овом Експоу можемо да видимо нешто другачије, спојимо се са другим нацијама и упознамо са другим иновацијама. Захвални смо што можемо да представимо себе и своје најновије подухвате", рекао је Вучић.

Како је истакао, нада се да ће Србија успети да се преко виртуелне реалности представи кроз своје пројекте, радионице и надамо се да ћемо успети да представимо све што Београд нуди.

"На нашем штанду ће се видети како изгледа Лепенски вир, наша култура и религија. Наш слоган говори доста тога комплексно. Представићемо и различите економске секторе, њихове садржаје и иновације", рекао је Вучић.

Као један од најважнијих пројеката издвојио је "Београд на води", који је Београд ставио на листу најважнијих међународних инвестиција.

"ПКС има велики успех у овоме, преко хиљаду компанија ради за Србију. Добро дошли на српски штанд", закључио је Вучић.

Матић: Учешће на изложби шанса за Србију

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је да је за Србију велика привилегија што је део прве Светске изложбе "Експо 2020" у региону Блиског истока, Африке и Јужне Азије и што ће потенцијалним партнерима из целог света представити технолошке иновације и достигнућа, туристички потенцијал и привредне и пословне прилике.

Матићева је на отварању Павиљона Србије, рекла да ће наша земља на тој манифестацији представити и талентоване људе, уметнике, научнике и све који својим радом доприносе напретку човечанства и опстанку "наше већ угрожене цивилизације".

"Наш наступ на овој изложби имаће за циљ да оправда очекивања и да пружи допринос јединственом догађају историјског формата", поручила је Матићева.

Честитала је домаћинима на спектакуларној церемонији отварања која је, како каже, у четвртак оставила без даха све присутне званице и исписала нову страницу историје светских изложби.

Матићева је нагласила да су пријатељски односи Србије и УАЕ утемељени у дугогодишњој, плодној политичкој и економској сарадњи, као и да блискост две земље потврђује и то што је, како каже, Србија у групи привилегованих земаља које имају свој павиљон на једној од најпроминентнијих локација изложбе и што ће са површином од готово 2.000 квадратних метара бити један од доминантнијих павиљона.

Истакла је да је циљ да се представљањем на тој изложби отворе нове шансе за развој Србије кроз, како каже, умрежавање са кључним актерима светске бизнис заједнице, као и да се наша земља презентује као стабилна инвестициона дестинација.

Како је рекла, Србија је под руководством председника Вучића и уз огроман и предан рад премијерке Ане Брнабић постала препознатљива као најбрже растућа економија Западног Балкана, прва по директним страним инвестицијама у Европи, али и међу првима у свету по развоју ИТ сектора и лидер у региону када је реч о дигитализацији.

Матићева је навела је да је Србија постала земља са најстабилнијом фискалном политиком у последњих неколико деценија, која је захваљујући визији председника Вучића, донела земљи незапамћену експанзију инфраструктурних, технолошких пројеката и инвестиција који, како је рекла, мењају имиџ Србије у свету, али и свест грађана о вредностима и потенцијалима своје земље.

"Управо због тога, свету желимо да приближимо модерну Србију, дигиталну Србију која је природни наследник иновативности и изузетности старе винчанске цивилизације и њене богате заоставштине, и то ћемо учинити кроз тему ‘Србија ствара идеје – инспирисани прошлошћу, креирамо будућност’", казала је министарка.

Захвалила је председнику Вучићу, премијерки Брнабић и њеном кабинету, Националној платформи "Србија ствара", као и партнерима из УАЕ и генералној директорки Светске изложбе Рим ел Хашими на подршци учешћу наше земље на догађају у Дубаију и изградњи Павиљона Србије.

Матићева је председнику Вучићу посебно захвалила на томе што је, како каже, упркос свему одвојио време да дође на отварање Павиљона и својим присуством указао част и пружио додатну подршку тиму Србије у Дубаију.

Ковачевић: Искористићемо прилику да Србију најбоље представимо

Директор српског павиљона на "Експо 2020" у Дубаију Игор Ковачевић рекао је да ће Србија свој наступ на тој светској изложби искористити да се на нов и иновативан начин представи свету, а пре свега да представи нашу традицију и културу стару више од 7.000 година – винчанску културу.

Истакао је да ће на изложби бити представљени сви доприноси припадника винчанске културе развоју човечанства, као што је прво топљење метала, први облици модерне и савремене металургије, пољопривреде и трговине.

"Онда одатле крећемо на пут где ће читав свет моћи да види достигнућа наших научника па све до садашњег тренутка и онога што Србија сада може да понуди свету", рекао је Ковачевић за Танјуг у Дубаију.

Каже да ће Србија показати читавом свету, уз помоћ технологије који су наши научници развили, како да "комуницирају" са прачовеком из доба винчанске културе, тачније са локалитета Лепенски вир.

"Уз помоћ савремене технологије успели смо да реконструишемо човека, његово лице, знамо чак и детаље, да ли је алергичан на лактозу, које су му биле боје очију и косе", навео је Ковачевић.

Како изгледа павиљон Србије

Павиљон је отворен наступом вокалне солисткиње Данице Крстић, уз мултимедијални перформанс балетског уметника Дејана Коларова, инспирисан древном винчанском културом.

Управо је винчанска култура и инспирисала наступ Србије, која једина, уз Словенију, од земаља бивше Југославије на Светској изложби има свој павиљон.

Павиљон Србије налази се у срцу округа мобилности Светске изложбе (Mobility District), осмишљен је као својеврсна временска капсула, која повезује заоставштину неолитске винчанске културе са дигитално напредном и модерном Србијом.

Павиљон је у потпуности дигитализован и пружа могућност виртуелног путовања кроз различите реалности, различите епохе и просторе.

Светска изложба "Дубаи Експо 2020" траје до 31. марта 2022. године, а Србија ће током шест месеци под слоганом "Србија ствара идеје – инспирисани прошлошћу, креирамо будућност", кроз више од 150 различитих манифестација, представити различите привредне секторе, научне садржаје, технолошке иновације, креативне индустрије и туристичку понуду, са циљем да се прикаже као модерна, иновативна земља, атрактивна за развој трговине и туризма.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се