Читај ми!

Мали: Пензионерима 22. септембра 6.000 динара помоћи

Министар финансија Синиша Мали потврдио је да ће свим пензионерима 22. септембра бити исплаћено 50 евра државне помоћи.

Сви грађани ће добити у новембру још 30 евра државне помоћи и у децембру још 20 евра, рекао је Мали гостујући на Првој.

"Као што смо обећали, следеће среде, 22. септембра, свим пензионерима, којих има 1,7 милиона, исплатићемо и 50 евра као део трећег пакета државне помоћи, као вид подршке због ситуације са ковидом 19. Тако да ће на рачуне добити 6.000 динара", рекао је Мали.

Казао је да ће крајем септембра бити исплаћена и последња шеста рата помоћи – 600 евра по аутобусу у периоду од шест месеци.

Мали наводи да је овогодишња помоћ, трећи пакет помоћи привреди и грађанима, вредна око двеста шездесет милијарди динара или нешто више од две милијарде евра.

Са претходна два пакета помоћи, то је укупно скоро осам милијарди евра, додао је Мали.

"Сачувана макроекономска стабилност земље"

Министар финансија истиче да је сачувана макроекономска стабилност земље, пошто је јавни дуг на нивоу од 55,5 одсто БДП-а, као и да ће Србија у 2021. имати раст БДП-а између 6,5 и 7 одсто, по чему ћемо, заједно са резултатима из прошле године, бити прва, друга или трећа земља у Европи.

Мали је рекао да влада још није донела одлуку на шта ће бити утрошена средства које је Међународни монетарни фонд (ММФ) доделио Србији – 627,6 милиона специјалних права вучења (СДР), што је еквивалентно износу од око 890,22 милиона долара или 759,71 милион евра.

Казао је да би Србија евентуално, ако буде повукла тај новац, могла да искористи та средства за враћање скупих дугова из прошлости.

Размишљамо још шта ћемо и како, рекао је Мали и подсетио да предстоји и Мисија ММФ-а у октобру.