Читај ми!

ММФ Србији ставио на располагање 890 милиона долара

Међународни монетарни фонд доделио је Србији је 627,6 милиона Специјалних права вучења (СДР), што је еквивалентно износу од око 890,22 милиона долара или 759,71 милион евра, каже вицегувернерка Народне банке Србије Ана Ивковић за "Танјуг".

Ана Ивковић истиче да је реч о приличном износу, с обзиром на то да је квота Србије у ММФ-у 0,14 одсто.

Према њеним речима, ММФ је јуче дистрибуирао 95,8 посто од укупне алокације 650 милијарди долара СДР-а, коју је Одбор директора Фонда одобрио за подршку ликвидности и борбе држава чланица против пандемије и последица корона кризе.

Вицегувернерка Ивковић оцењује да је ММФ и током ове кризе показао да није само "полицајац", него и неко ко брине о глобалним финансијама.

Подсећа да се о алокацији СДР-а говорило и прошле године, али је тај предлог наишао на већу подршку тек ове године.

"Генерални директор ММФ-а Кристалина Георгиева је крајем јула, дала свој предлог за алокацију Специјалних права вучења у износу од чак 650 милијарди долара, што је заиста огроман износ. Одлука је усвојена на Одбору директора ММФ-а 2. августа, а јуче је уследила алокација 95,8 одсто СДР од укупног износа од 650 милијарди долара", објашњава Ивковићева.

Напомиње да је ММФ дао и јасне смернице да је циљ ових алокација да се задовоље дугорочне потребе за резервама сваке земље, да се изгради потрошачко и пословно поверење у земљама у којима оно не постоји и да се појача тамо где постоји, као и да се подржи опоравак од ефеката пандемије, посебно најрањивијих земаља.

Када је реч о коришћењу ових средстава, Ивковић за Танјуг наводи да је свака земља слободна да их користи у складу са својим могућностима.

"Може да их користи за јачање девизних резерви, за отплату неких скупљих дугова, затим ако је планирала да изађе на међународно тржиште може уместо тога да искористи ова средства", истиче.

Каже, међутим, да ова средства не смеју да буду замена за структурне реформе, што значи да свака земља мора да настави да их спроводи.

Наглашава да је Србија са ММФ-ом у претходном периоду закључила два нефинансијска аранжмана и да ММФ истиче да Србија све своје обавезе испуњава, да има јаку политику структурних реформи и да изузетно напредује.

Вицегувернерка НБС наводи да се још не зна за шта ће Србија утрошити ова средства.

"То ће бити предмет договора са носиоцима извршне власти у Србији, који су показали да умеју да воде земљу. Јер подсећања ради, били смо у аранжману са ММФ-ом и септембра 2011. који се није успешно завршио, јер је већ приликом првог разматрања ММФ отишао из земље зато што тадашње власти нису биле спремне да испуне обавезе, пре свега према својим грађанима", наводи Ивковићева.

Оцењује да ово много значи за нашу земљу, пре свега за јачање поверења.

"То и за глобални ниво и за међународну заједницу значи јачање поверења, а самим тим и повољније финансијске услове. Што су повољнији финансијски услови на глобалном нивоу, то се свакако добро одражава и на Србију", наглашава вицегувернер Ана Ивковић.

Подсећа да су наше девизне резерве на крају јула износиле 14,58 милијарди евра, а да су сада, како је на презентацији извештаја о инфлацији навела гувернер НБС Јоргованка Табаковић и веће, те да су за 10 одсто веће него пре кризе, што је успело ретко којој земљи.