Читај ми!

"Леони" отворио фабрику у Краљеву, радиће 5.000 људи

Фабрика компаније "Леони" у Краљеву, у коју је уложено око шездесет милиона евра и где ће бити запослено пет хиљада радника, отворена је у присуству председника Србије Александра Вучића.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Краљеву, на отварању четврте фабрике "Леонија" у Србији, да ће ту до 2023. бити запослено пет хиљада људи и затражио од немачке компаније да у тој фабрици запосле ако могу до шест хиљада људи и још повећају плате радницима.

"Хвала на великим улагањима и што сте изабрали Србију и показали тиме да смо нешто добро чинили претходних година. 'Леони' је највећи приватни послодавац у Србији, са око 13.000 запослених, пошто има фабрике и у Дољевцу, Нишу и Прокупљу. У Краљеву су до сада запослили 3.787 радника, а видим да има још пуно простора", рекао је Вучић.

Председник је казао да је раније у Краљеву уништен "Магнохром" и друге фабрике, а да је сада промењена ситуација, али да је на бироу још око 8.200 незапослених, од чега је реално без посла око шест хиљада људи.

Нагласио је да за тај град много значи долазак Леонија као инвеститора, јер се тим људима и њиховим породицама пружа шанса да се запосле и остану ту да живе.

Председник је обишао погоне нове фабрике и разговарао са радницима, питао их како иде посао, да ли је тежак, која им је то плата у породици и пожелео им срећан рад.

У погону "Леонија" у Краљеву ради велики број жена, па их је Вучић питао како се сналазе и да да ли је тешко научити то што раде.

Напоменуо је да никада није у Србији био у тако великој производној хали, као што је хала "Леонија" у Краљеву и истакао да се ту праве ауто-кабловски сетови за све три фабрике мерцедеса у Немачкој и Мађарској и да се не може више замислити производња мерцедеса без делова из Краљева.

Пре отварања фабрике председник Србије је обишао реновирани Атлетски стадион у Краљеву и окупљеним грађанима поручио да је тај град од стратешког значаја за земљу.

Гионе: Компанија "Леони" има планове за будућност у Србији

Ово је највећи пројекат у дугој историји компаније "Леони" и њена највећа инвестиција и локација у Европи, рекао је генерални директор компаније "Леони Србија" Пјерлуиђи Гионе на свечаном отварању нове фабрике у Краљеву.

"Овај пројекат ће опремити шест милиона возила до 2030. године што је прилично импресивно, а дневно ћемо у Краљеву производити 2.000 сетова за аутомобиле", нагласио је Гионе.

Извршни директор "Леони групе" Алдо Кампер рекао је да су поносни на све што су до сада учинили и указујући на део празних хала додао како имају још много планова за будућност.

Поменуо је и проблеме с обезбеђивањем полупроводника, што, каже, онемогућава производњу пуним капацитетеом, али је навео да због тога није било отпуштања.

Кампер је захвалио на помоћи приликом вакцинације запослених, а која је допринела да одржавању производње.

"Упркос пандемији стојимо боље него пре две године и да би тако и остало желимо да и даље улажемо у нашу будућност, а то је електеомобилност", рекао је Кампер.

Он је рекао да нова фабрика у Краљеву и више од 3.000 запослених показују посвећеност компаније "Леони" региону и Србији.

"Овде се осећамо више него као пословни партнери, овде се осећамо као код своје куће, као пријатељи. Имамо потпуно отворен дијалог и заједно решавамо проблеме и напредујемо", навео је Кампер.

Четврта фабрика "Леонија" у Србији 

Компанија "Леони Србија" која производи сетове каблова за водеће произвођаче аутомобила, изградњу четврте фабрике у нашој земљи започела је 2018. године.

Фабрика у Краљеву, на Ратарском имању, простире се на око 52.000 квадратних метара, а према раније објављеним плановима компаније, цео пројекат у Краљеву у наредних десе година требало би да достигне вредност од око милијарду евра.

"Леони" је глобални произвођач решења за пренос енергије и података у аутомобилској и другим индустријама.

"Леони" у Србији већ има три фабрике – у Прокупљу, Малошишту код Дољевца и Нишу. Компанија је присутна у Србији од 2009. године, када је отворио своју прву фабрику, у Прокупљу.

Такође, 2014. године отворена је фабрика у Малошишту, а 2017. године фабрика у Нишу.

Све фабрике производе кабловске сетове за светске произвођаче премијум аутомобила, попут БМВ-а и Мерцедеса.

"Леони" ће, како је раније најављено, имати више од 10.000 људи у нашој земљи и тако постати највећи послодавац у индустријском сектору у Србији.

Србија ће са фабриком у Краљеву бити једина европска земља у оквиру Дивизије кабловских система "Леонија".

Производни ланац компаније "Леони" обухвата жице, оптичка влакна, стандардизоване каблове, специјалне каблове и кабловске системе као и интелигентне производе и паметне услуге.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво