Читај ми!

Фич потврдио кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+

Агенција Фич Рејтингс потврдила је кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+ и изгледе за његово даље повећање проценила као стабилне, а прогнозу раста српске економије је повећала на 6,3 посто за 2021.

Фич наводи, у објављеном извештају, да је рејтинг Србије подржан кредибилном макроекономском политиком, захваљујући којој је очувана ниска инфлација, стабилан девизни курс, саопштено је из Министарсва финансија.

Агенција такође констатује да су девизне резерве задржане на високом нивоу и да су на крају јула ове године износиле 14,6 милијарди евра, што је за 1,1 милијарду евра више у односу на крај 2020. године.

Задржавање кредитног рејтинга на истом нивоу, потврђује да је и у условима пандемије, Србија успела да одржи стабилност економије, јак финансијски сектор, добре извозне резултате и сачува радна места.

Фич је у новом извештају, због снажног опоравка домаће тражње у првој половини 2021, повећао прогнозу раста бруто домаћег производа (БДП) Србије за ову годину на 6,3 посто, што је знатно више од његове прогнозе из марта. Такође, у наредним годинама очекује раст БДП-а изнад дугорочног тренда.

Агенција истиче да се, након пада буџетског дефицита на 1,3 посто БДП-а за првих шест месеци 2021. године, очекује његово континуирано смањење у периоду 2021-2023. године, услед позитивних ефеката примене владиних мера подршке привреди.

Наиме, Фич предвиђа пад буџетског дефицита у 2022, на нивоу целе године, на 3,2 одсто БДП-а, те његово даље смањење на 1,9 процената у 2023. години, додаје се у саопштењу Министарства финансија.

У извештају Агенције се наводи да је очуван јак банкарски сектор, остварен раст кредитне активности, смањено учешће проблематичних кредита, као и да су предузете правовремене и свеоухватне фискалне и монетарне мере. Све то заједно значајно је помогло да се избегну велики чокови изазвани пандемијом корона вируса.

Одговорно вођење економске политике у претходним годинама и добри економски резултати, остварени у периоду пре и задржани током пандемије, резултирали су постизањем стабилних и одрживих јавних финансија, а ефекти кризе у Србији су знатно ублажени.

Фич сматра да је повећање учешћа јавног дуга у БДП-у само краткорочно, јер је настало због потребе да се финансирају мере подршке за смањење последица изазваних пандемијом вируса ковид 19, и прогнозира од следеће године стабилизацију удела јавног дуга у БДП-у, а након тога и његово враћање на силазну путању.

Као позитивну страну, агенција наводи чињенице да је просечно време доспећа дуга продужено на 6,7 година са 6,1 године, колико је износило на крају 2019. године, те да је учешће дуга деноминованог у страној валути смањено за 2,0 процентна поена и на крају јуна износи око 69 посто.

Укључивањем српских обвезница у реномирани Ј.П. Морган Emerging Markets Bond Index и постигнутим напретком у јачању ликвидности секундарног тржишта државних хартија од вредности, услови финансирања су побољшани уз повећање актрактивности домаћег тржишта и прилива нових инвестиција.

Фич истиче способност Владе и државе да се носе са кризом на одговарајући начин, похваљује успех који је остварен у процесу вакцинације и сматра да је Србија пронашла начин да кроз ову кризу прође без значајних неравнотежа и да се не само брзо опорави, већ и напредује.

Стабилна прогноза за наредни период доказ је да Република Србија наставља да води одговорну монетарну и фискалну политику, усмерену на даље реформе, како би се побољшало пословно окружење и повећале инвестиције.

Захваљујући свему томе, према мишљењу аналитичари Фича, може се очекивати даља стабилизација економских прилика у земљи.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво