Читај ми!

"Теклас" од сутра почиње да запошљава раднике "Геокса"

Председник Србије Александар Вучић најавио је, током обиласка новог погона "Теклас аутомотива" да ће та турска компанија већ од сутра започети са запошљавањем људи у Врању, односно да спроводи интервјује за нове раднике, као и да ће запослити одмах 250 људи, а до марта 500, који ће имати значајно веће плате него у "Геоксу".

Александар Вучић је у разговору са радницима подсетио да "Теклас" планира отварање погона у Врању, где би требало да ради део радника компаније "Геокс".

Истакао је да ће у Владичном Хану и Врању укупно "Теклас" запошљавати 2.500 људи.

"Тако да смо један део проблема већ решили, а (генерални директор) турске компаније) Анил Неби ће да добије орден Републике Србије", рекао је Вучић током обиласка новог погона у Владичином Хану.

Нема чекања уопште, нагласио је Вучић.

Прво ће посао добити они који имају два или три члана породице, додао је председник.

Вучић је најавио да ће држава бившим радницима "Геокса" у Врању, који не буду одмах добили други посао у "Текласу", дати на поклон једну просечну плату у Врању која је виша него просечна плата која је била у "Геоксу". 

"Теклас" се бави приозводњом система за циркулацију течности ниског притиска за реномиране аутомобилске марке "фолксваген", "ауди", "шкода" и "волво".

"Геокс испунио уговор и исплаћивао плате осам година"

На питање новинара око "Геоска", како држава штити своја улагања и шта је добила, а шта изгубила одласком тог инвеститора, Вучић је рекао да је "Геокс" исплаћивао плате радницима осам година, као и да је та фирма плаћала порезе држави Србији.

"Не можете да говорите да смо кроз порезе вратили новац, јер ако бисте говорили да смо кроз улагање у 'Фијат' вратили новац, па нисмо, порези су можда на четвртини наших укупних улагања у 'Фијат'", навео је председник.

Додаје да је тада у Врању било потребно улагање јер није било посла и да се сада држава бори за нове инвеститоре.

Зато су нам потребне фабрике и реиндустријализација, поручио је Вучић.

"Врање је вапило за инвестицијама и било каквим запошљавањем. Сада ће добити много бољег инвеститора, имаће веће плате, а град ће имати више прихода од пореза.

Председник Александар Вучић је навео да не зна ни за једног инвеститора на југу Србије да ће се повући из наше земље као што је то учинио "Геокс". 

"За домаће привреднике значајна помоћ државе"

Навео је да држава жели да помогне субвенцијама и домаћим привредницима у Врању, са којима ће, како је најавио, разговарати почетком септембра.

На констатацију новинара у Владичином Хану да су и локални привредници из Врања заинтересовани да прошире производњу и да упосле део радника "Геокса", али и других, уз субвенције државе, те питање да ли држава може да помогне и њима, Вучић је одговорио потврдно.

"Да, стижемо и тамо, да са њима да разговарамо пчетком септембра. Да дамо значајније субвенције њима, него странцима, па да видимо колико ће људи да запосле. И бићемо срећни да помогнемо".

Како је рекао, све што домаћи, локални привредници траже од државе, од субвенција - добиће.

"Ускоро долазим у Врање да седнем са привредницима. Свако ко хоће да прави већу вредност добиће подршку државе, која није мала. За месец дана се видимо у Врању", поручио је председник.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво