Капије "Геокса" у Врању и званично затворене

Италијански произвођач обуће "Геокс" данас је званично потврдио да престаје да ради у Врању. Око 1.200 радника остаће без посла. Премијерка Ана Брнабић је рекла да их држава неће оставити незапослене и на цедилу, али да је очекивано да одлазе они коју су у Србију дошли због јефтине радне снаге.

Капија и фабрика затворене, нема радника ни руководства компаније, само обезбеђење и обaвештење у коме пише да фирма нема сврху постојања, јер је од 2018. године смањена производња на нивоу групе "Геокс".

Од почетка пандемије коронавируса је испод граница рентабилности, велики број продавница широм света је затворен као и већ десетак дана у Врању. Наводе, да тржиште тражи другу врсту обуће.

Надлежни из "Геокса" су поставили обавештење за раднике да је због немогућности даљег пословања покренут поступак ликвидације и гашења фирме. Радници долазе, информишу се о томе, али нико није желео да да изјаву за РТС.

Око 1.200 радника остаје без посла, међу њима има и супружника чије породице остају без егзистенције. Решења о отказу радници ће добити на кућну адресу, у року од 30 дана.

Након тога моћи ће да остваре права на новчану надокнаду у Националној служби за запошљавање, стоји у обавештењу.

Држава преговара са другим потенцијалним инвеститорима који би могли да упосле део радника.

"Неки ће прећи да раде за неке инвеститоре који су већ у тим крајевима, а који се шире, неки нови инвеститори ће доћи, али сам заиста уверена и гарантујем да ни једну особу нећемо заборавити, ни једну породицу нећемо оставити на цедилу", каже премијерка Ана Брнабић.

"Геокс" је у Врању радио пет и по година, за то време од државе је добио субвенције од 16 милиона евра које су углавном коришћене за исплату зарада радницима.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво