Читај ми!

Вучић: Преговори с Американцима о изградњи соларних панела на 2.000 хектара

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се са америчком компанијом "UGT Renewables LLC", која се бави обновљивим изворима енергије, преговара да изгради соларне панеле на 2.000 хектара, на десетак локација широм Србије. Вучић се састао са челницима те америчке компаније, после чега је потписан Споразум о сарадњи између Министарства рударства и енергетике и представника компаније.

Александар Вучић рекао је да би се тако добио додатни гигават струје и смањила емисија угљен-диоксида за 1,9 милиона тона годишње.

Вучић је, након разговора и потписивања меморандума о разумевања са UGT Renewables LLC, рекао да би тај пројекат био почетак нове ере и важан искорак у будућност за енегетску безбедност Србије.

"Предстоје не лаки разговори око услова и верујем да ћемо брзо завршити и да ћемо направити најбољи могући договор", рекао је Вучић.

Додао је да би после потписивања уговора изградња трајала око две године.

Како је рекао, тај пројекат је од пресудног значаја за економски развој и успех у оквиру зелене агенде Србије.

Председник је казао да додатни гигават струје чини три процената укупне електричне енергије Србије и то још из обновљивих извора енергије.

"Тиме бисмо смањили количину штетних гасова за 1,9 милиона тона CO2. Укупна емисија CO2 у Србији је 51 милион тона. Ово је велико улагање и инвестиција која доприноси економском расту Србије", истакао је Вучић.

Верујем да ћемо у најкраћем могућем року овај важан посао успети да завршимо, навео је председник.

Подсећа да се тренутно у Србији производе 34 мегавата струје годишње и наглашава да ће Србија имати више струје с тим пројектом, што ће много значити за енергетску безбедност наше земље, будући да, рекао је, имамо све већу потребу за струјом због јачања индустрије, а и грађани све више троше струју и лети и зиму.

"Потребно нам је више струје и нови извори, као што је Сунце", рекао је Вучић, уз примедбу да се нада да "никоме неће сметати Сунце" и да баш чека да види, рекао је, због чега ће сада наводним стручњацима тај пројекат сметати: да ли ће им сметати енергија од Сунца док се сунчају на плажи?

Председник истиче да ће грађани имати чистији ваздух и бољи квалитет живота, али и да је тај пројекат важан и финансијски јер ћемо моћи боље да балансирамо струју, то јест да је продајемо када је скупља, а увозимо када је јефтинија.

"Нећемо морати да плаћамо карбонске таксе које ЕУ уводи од јануара 2026. године", рекао је Вучић и подсетио да је ЕУ тај рок померила са почетка 2023. на почетак 2026. године.

Додао је да је остало да се за пројекат још договоре о неким финансијским условима.

"Србија ће на овај начин реформисати и модернизовати енергетски сектор", рекао је и приметио да "јавна предузећа која, колико год боље да раде, и даље суштински нису променила навике".

Овим пројектом се, каже, стварају нове прилике и за привлачење инвеститора, за које је позитиван сигнал долазак америчких инвеститора. 

"Таксе одложене, али морамо да повећамо обновљиве изворе" 

Вучић је изјавио да би Србија свакако имала проблема када би ЕУ од следеће године применила "карбонске таксе", али је то одложено за 2026. годину, те истакао да Србија свакако мора да уради све што може да има што више обновљивих извора енергије и да очува своју енергетску безбедност.

Вучић је, на питање у вези са "карбонским таксама", за прекомерно емитовање угљен-диоксида у производњи електричне енергије од угља и да ли би Србија имала новца за њих, рекао да је ЕУ то одложила за 2026. годину.

Србија би, каже, имала проблема због тога, јер би за 12 одсто били увећани трошкови, Албанији и Северној Македонији би трошкови порасли за седам одсто, док би Црна Гора имала највеће проблеме, а за њима и БиХ.

"Наше је да у међувремену мењамо ствари, јер ће разлози за одлагање примене бити само чвршћи, јачи и већи. Реч је о конкуренцији на светском нивоу и о различитим врстама трговинског утицаја, да не кажем уцена. Ту смо ми толико мали и неважни, да не доносимо одлуку", рекао је Вучић.

Истакао је да је важно да ми урадимо све што можемо како бисмо имали што више обновљивих извора енергије.

"За нас је ту ситуација тешка, јер 'хидро' не можемо да радимо ништа. Људи би хтели да троше струју колико хоће, али да буде најјефтинија на свету, али да немамо хидропотенцијале. А онда више нико не жели ни ветропотенцијале, јер тиме убијамо птице. У наредних 50 година ће неко да каже да не треба да имамо ни соларне панеле, јер смо се ваљда испречили између Сунца и свакога. Не би ме изненадило", приметио је Вучић.

У таквим условима, каже, морају се наћи решења кроз соларне панеле, те да се мора видети и шта ће бити са термокапацитетима.

"Ми нисмо спремни да се у три дана одрекнемо наших термокапацитета, како је неко замислио, зато што хоћемо енергетску сигурност, безбедност и да имамо струју", нагласио је председник и додао да многе земље у окружењу не знају како да добију струју, што ми себи не смемо да дозволимо.

"Гледаћемо да повећавамо капацитете, поготово у делу обновљиве енергије, али и генерално", рекао је Вучић.

Додао је да се може очекивати да ћемо у наредном периоду само повећавати потрошњу и струје и гаса.

Према његовим речима, за 10 година трошићемо пет до шест милијарди кубних метара гаса, што је, примећује – "сутра", с обзиром на то да данас већ трошимо готово три милијарде кубних метара гаса.

Додао је да разговори са америчким партнерима око конкретног Споразума о сарадњи, који је данас потписан, крећу и ако би се то испоставило као добар модел, било би добро за нашу земљу.

"Американци су понудили, што је за нас важно, и начин финансирања и дугорочно финансирање, али разговори тек крећу, мада мало која банка као америчка даје тако добре услове. Нама остаје да разговарамо и урадимо све што је у нашој моћи да направимо добре резултате", рекао је Вучић.

Поновио је да би то била велика и важна ствар за Србију, која ће допринети даљем интересовању енергетских предузећа, али и компанија са иновативним технологијама, да улажу у Србију, јер ћемо прихватати пројекте, захваљујући добром стању јавних финансија, како би земља даље напредовала, а грађани имали неупоредиво чистији ваздух.

Подсетио је да са америчким партнерима имамо и друге пројекте.

"Морамо да видимо и информације око Рио Тинта, а док их не добијемо, ништа. Али онда да будемо објективни, да разговарамо са грађанима о свему томе. Знам да грађани воле да чују да има свега, а да ништа не морамо да урадимо, али то не може", додао је Вучић. 

Гудал: UGT ће помоћи енергетској транзицији Србије

Приликом одређивања локација за соларне електране, компанија UGT Renewebles нарочиту пажњу поклања утицају пројекта на животну средину и локалну заједницу, а у Србији ће ове електране градити две домаће фирме, најавио је финансијски директор америчке компаније Питер Гудал.

Гудал је истакао да је UGT Renewebles водећа америчка компанија за производњу соларне енергије и да му је задовољство што постоји заинтересованост Владе Србије да она ради у нашој земљи.

"Данас видимо убрзани раст у српској економији, координисане структуре у сектору енергетике, и на иницијативу министарке Михајловић и председника Републике дошли смо да реализујемо овај посао. То значи да постоје већи захтеви за електричном енергијом да се снабдева привреда, али и да се обнове капацитети како би се кренуло са енергетском транзицијом", рекао је Гудал.

Оценио је да у Србији постоји добар спој размишљања како да се напредује у енергетском сектору.

"Тако да сам заиста одушевљен што имамо могућност да сарађујемо са Владом Србије и да развијамо решења која ће помоћи да се поспеши економски раст, такође и регионални економски раст и да допринесе енергетској безбедности и транзицији у Србији", казао је Гудал.

Истакао је да је приоритет UGT-а приликом избора места за постављање соларних панела и пратећих инсталација да се фокусира на такозвано брануфилд земљиште.

"То је оно које тренутно нема велику економску вредност, али се може користити за нове пројекте. На сличан начин ћемо радити са различитим министарствима да овде изаберемо најбоља места, али приликом сваког тог избора обавезно водимо рачуна о утицају на животну средину и на локалну заједницу и о томе смо разговарали са председником и са Експорт-импорт банком САД", навео је Гудал.

Није желео да износи пројекције о новим радним местима која би требало да омогући овај пројекат, али је рекао да ће их бити током изградње соларних поља.

"Радићемо са две локалне грађевинске фирме, тако да ће одмах постојати утицај на приведу и отварање нових раних места. А усмерени смо и на пренос знања локалним корисницима и фирмама које ове планове треба да воде и да одрже, тако да све то води економској користи локане заједнице и по питању њихових вештина и запослености", истакао је Гудал.

Амбасадор САД у Београду Ентони Годфри захвалио је председнику Вучићу и министарки Михајловић што су отворили врата српске привреде UGT-у, коју је назвао заиста иновативном америчком компанијом.

"Честитам вама и вашим сарадницима на свим корацима које сте предузели да енергетски сектор српске привреде постане конкурентнији и динамичнији. Новим законима о обновљивим изворима енергије Србија је усвојила стандарде ЕУ, што битно побољшава услове финансирања у производњу зелене енергије у Србији, а то ће на крају потрошачима донети ниже цене и чистији ваздух свима", рекао је Годфри.

Додао је да америчка амбасада и фирме дају пуну подршку амбицијама Србије у овом сектору.

„Верујем да пројектима попут овог можемо да повећамо енергетску стабилност Србије и подржимо њен национални план адаптације на климатске промене. САД и Србија су свесне да кључ напретка лежи у пословним односима и улагању у нове технологије", навео је амбасадор Годфри.

Oценио je како две земље могу и морају да развијају привреде и отварају нова радна места, а да истовремено траже решење за највећи изазов нашег времена, глобалне климатске промене.

Потписан споразум о сарадњи

Вучић је данас разговарао са челницима америчке компаније UGT Renewables LLC, после чега је потписан Споразум о сарадњи са Министарством рударства и енергетике.

Споразум су потписали потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и финансијски директор компаније UGT Renewables LLC Питер Гудал.

"Споразумом је предвиђена сарадња у развоју пројеката соларних електрана и система за складиштење електричне енергије, са циљем коришћења потенцијала које Србија има за изградњу енергетских капацитета који користе обновљиве изворе", наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике. 

Потписивању је присуствовао и амбасадор САД Ентони Годфри.

Представници UGT Renewables, предвођени оснивачем и председником Робертом Берманом, крајем марта су министарки Михајловић представили неке од својих значајнијих улагања у свету и изнели предлоге могућих пројеката постројења за производњу соларне енергије у Србији.

Министарка Михајловић је тада најавила скоро доношење Закона о обновљивим изворима енергије као правног оквира за остваривање таквих пројеката, који је у међувремену донет.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво