Читај ми!

Непогоде десетковале боровницу, нема довољно берача – шта се дешава са ценама

Берба боровница и малина је у завршној фази. Упркос високој цени, произвођачи су били суочени са падом приноса због суше, града и недостатка берача. Стручњаци кажу да је ове године родило само 40 одсто засада, а елементарне непогоде десетковале су принос и за наредну годину.

Пре петнаест година Милијановићи су били пионири у Србији са великим комерцијалним засадом боровница. Производњу годинама унапређују агротехничким достигнућима, расте принос, али берача је све мање.

"Док је била само малина у бербу су долазили средњошколци и студенти. Старијих није било. Ево ја имам ситуацију - жену од 73 године, која више бере од млађих", наводи Љубиша Милијановић, произвођач боровница из Ариља.

Иако је ушла у осму деценију, Гордана Здравковић каже да због услова и зараде већ седам година бере код Милијановића.

"Поштују нас и цене. Смештај као смештај је супер, тако рећи хотелски, нема шта да кажем. Имала сам искуство где сам радила, где је био такав да ни животињу не би човек везао унутра", наводи Гордана Здравковић, берачица из Ниша.

Упркос проблемима, све више младих по школовању унапређује породичне засаде, а велики број произвођача каже да је боље бити газда на селу, него сиромах у граду.

"Мислим да субвенцију у подизању нових засада корисна, јер засаде треба подмладити и мислим да има простора. Не очекујем неко посебно ново ширење засада, али замена старих засада би добродошла у унапређењу производње малине", наводи Радосав Раковић, стручњак за заштиту биља из Трешњевице.

Потражња на светском тржишту за јагодичастим воћем расте

Жељко Мутавџић, произвођач малина наводи да је род мало подбацио, али да је мање више цена то надокнадила.

"А што се тиче следеће године, не мора да буде ова цена, али да буде приближна", додаје Мутавџић.

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде апелује на малинаре, да један мали део профита издвоје за набавку противградних мрежа, за занављање засада са новим садним материјалом.

"А ми ћемо им за све то дати пола пара", додаје Недимовић.

Др Александар Лепосавић, стручњак за јагодичасто воће наводи да сертификованог и квалитетног садног материјала има врло мало.

"И препорука је да се не субвенционише оно чега нема. Али произвођачима у сваком случају је за препоруку да се мало већа пажња посвети постојећим засадима", наводи Лепосавић.

Потражња на светском тржишту за јагодичастим воћем расте, али поред приноса све је мање домаћих сезонаца, због чега воћари све више размишљају о ангажовању берача из далеких земаља.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара