Читај ми!

Лето, период када нам пада концентрација у трошењу новца – готовина за оне који немају дисциплину

Ако сте од оних који штеде целе године да би преко лета отишли на море, или сте узели кредит да би испунили своје и жеље најмилијих, сигурно нисте погрешили, али није на одмет увек имати на уму колико заиста коштају таква задовољства. Уредник портала "Каматица" Душан Узелац каже за РТС да ко се сада задужи за летовање, тешко ће ићи опет за три године.

Уредник портала "Каматица" Душан Узелац, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао је да је лето период када нам пада концентрација у трошењу новца.

"Највећи проблем у управљању новца је потрошња. За потрошњу, нажалост, имамо јачег противника који има психолошке трикове како да нам извуче новац. Пад концентрације може додатно да извуче новац од нас", упозорава Узелац.

Говорећи о томе да ли више трошимо новац када плаћамо картицом или готовином, уредник "Каматице" каже да финансијска одговорност нема облик али, ипак, саветује плаћање готовином.

"Финансијска одговорност нема облик, ко има картицу може бити једнако одговоран, као и онај ко има готовину. Саветујем готовину за оне који немају дисциплину, јер видите шта дајете, шта добијате и како нестаје током месеца", наводи гост Јутарњег програма.

На одмору се не штеди 

Душан Узелац истиче да је нешто погрешно урадио онај, ко штеди у току самог летовања.

"На летовању се не штеди. То је моменат када се опуштате, нема потребе да размишљате о новцу и потрошњи. Ако до тада нисте направили све како треба, лето ћете испратити штедњом", каже гост Јутарњег програма.

"У богатим земљама се отишло предалеко" 

Говорећи о трендовима у свету, Узелац наводи и да у богатима земљама није ништа другачије.

"Они су велики конзументи, потрошња је много израженија. То се тамо отишло предалеко. Имају трикове да извуку доста новца из џепова на ствари које нам можда не требају, али нас убеђују да нам требају", каже уредник портала "Каматица".

Гост Јутарњег програма наводи и да када купујемо, заправо купујемо "пилуле среће", које некада трају краће, а некада дуже, али да то није погрешно.

"Погрешно је када због неевиденције дођемо до проблема, па се задужимо за летовање. Ко се задужи за летовање, за три године тешко да ће ићи на летовање, јер ће споро доћи на наплату та рата коју ће морати да плаћа", каже Узелац.

Саветује да управљамо буџетом, а не да он управља нама.

(И)рационалност у финансијама

Уредник "Каматице" истиче да у финансијама често нисмо рационални, те да је то и научно доказано.

"Особа која је у тржном центру, није иста особа која седи код куће и плаћа рачуне ревносно и у динар. То су две различите особе, психолошки гледано. Најбоља веза је буџет која ова рационална особа да овој ирационалној – то је најбољи механизам заштите", каже Узелац.

Додаје да није спорно потрошити, али да је спорно ући у проблем са потрошњом, као и да је тешко од тога одбранити се.

Дезорјентација потрошача, наводи, изражена је у тржним центрима, где нема сата, светлости све са намером - да се потроши новац.

"Ако ту нема та кочница звана буџет – дефинисан износ који желите да потрошите, онда је то фешта за продавце, потрошићете све што имате", упозорава.

Суштина је, наводи, организовати своје финансије и заштити буџет.

"Србији има потенцијал у предузетништву"

Говорећи о споразумима које су у Скопљу потписале Србија, Северна Македонија и Албанија, гост Јутарњег програма каже да је из економског угла тржиште магична реч - што је веће, имаћете и веће резултате.

Србија, наводи, има енормни потенцијал у предузетничком аспекту, као и да ће споразуми дати резултате – пре свега лакше процедуре.

"Лакше ће наш предузетник продати робу у иностранству, лакше ће доћи у том региону, лакше ће роба доћи до нас, подстаћи ће конкурентност, а конкурентност ће подстаћи предузетнике, предузетници ће почети да запошљавају. Свашта се ту отвара као економска чакра токова новца, производа, људи и радне снаге", закључује уредник портала "Каматица" Душан Узелац.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара