Читај ми!

Иако је било бесплатно, ратари у Житишту нису искористили осигурање за 600 хектара усева

Општина Житиште је финансирала премију осигурања до 20 хектара кукуруза и сунцокрета по једном газдинству. И поред тога што је ратарима све било бесплатно, остало је неискоришћено осигурање за око 600 хектара.

Драган Пушара из села Међа гаји кукуруз и сунцокрет на десет хектара. За сада је његов атар заобилазило невреме, али је и поред тога одлучио да осигура усеве, посебно јер је Општина обезбедила новац да покрије премију осигурања.

"У случају штете од непогода нико није на добитку, али се штета колико-толико умањи и ублажи. Ја сам ову понуду прихватио без размишљања. Мислим да свако ко није прихватио грдно греши у сваком случају", каже Драган Пушара. 

У акцији бесплатног осигуравања кукуруза и сунцокрета на територији општине Житиште укључило се 227 газдинстава, а осигурано је 1.277 хектара. Иако је све било бесплатно, а једина обавеза да се попуни захтев, пољопривредници нису искористили комплетан предвиђени износ. 

"Ми смо ове године планирали око четири милиона динара у буџету за ту намену, искористили смо око 2,7 милиона. Значи било је простора за још неких 1,3 милиона, што је још отприлике пола од онога што смо осигурали. Међутим, није било заинтересованих пољопривредника", истакао је Ђорђе Жужа, заменик председника Општине Житиште.

Осигуравајуће куће наводе да је и даље веома низак проценат осигурања у пољопривреди и у зависности од региона, 12 до 15 одсто газдинстава осигурава усеве и имовину.

Указују и на климатске промене, јер непогоде почињу све раније, а градоносних облака има до октобра. 

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво