Читај ми!

Ратари задовољни приносом, очекују добру цену за пшеницу

Топло време није сметало ратарима у јужном Банату да заврше жетву. Задовољни су приносима, а очекују и добру цену пшенице.

Вукашин Ристић и Јован Безња од јутра до мрака су на њиви. Kако кажу, спавају по четири сата дневно, јер имају добру механизацију која им омогућава кад је потребно и рад ноћу. 

Дневно пожњу и до 30 хектара. Пожурили су да заврше жетву пре кише, јер су род и квалитет зрна изузетно добри. 

"С обзиром на ове високе температуре, добра механизација је пресудни фактор. Тешко је ако нема климе у комбајну и човек не би могао да издржи и не би могао да ради од 12 до 16 сати у лошим машинама", објашњева пољопривредник Јован Безња.

Овде очекују просечан род од око девет тона по хектару, а иако кажу да је тренутна аконтна цена од 21 динар по килограму солидна, очекују да ће после жетве порасти још за два до три динара, јер се и цене репроматеријала стално повећавају.

"Репроматеријал, како нам најављују, на јесен ће поскупети и до 40 одсто, посебно вештачка ђубрива и хемија", каже пољопривредник из Панчева Вукашин Ристић.

Пољопривреднике у јужном Банату брине тренутно стање кукуруза, јер, како кажу, већ сад очекују због суше мањи принос и до 40 одсто, а ако ускоро не буде добре кише, штета ће бити још већа.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво