Читај ми!

ММФ усвојио нови аранжман са Србијом

Одбор директора Међународног монетарног фонда (ММФ) потврдио је у Вашингтону нови саветодавни аранжман са Србијом, који ће трајати наредних тридесет месеци.

Министар финансија Синиша Мали је рекао да је овај аранжман веома важан јер "представља још једну потврду успешне економске политике коју води наша земља и одличан је показатељ да нам упркос кризи која је изазвана пандемијом, није потребна финансијска помоћ", саопштило је Министарство финансија.

Мали је додао да, захваљујући новом аранжману са ММФ-ом који је саветодавног карактера, шаљемо озбиљну поруку међународној финансијској јавности и као држава, каже, добијамо на кредибилитету.

"Нама новац од те финансијске институције не треба, али нам је потребна сарадња. Осим амбициозног плана структурних реформи, фокус ће бити и на пружању подршке привредном опоравку, очувању макроекономске и финансијске стабилности. То треба да доведе до побољшања животног стандарда, конкурентности и раста српске привреде, још већег броја страних директних инвестиција", рекао је Мали.

Нови програм сарадње Инструмент за координацију политика (Policy Coordination Instrument – PCI) трајаће од јуна 2021. до краја 2023. године.

Министар финансија је нагласио да је аранжман пре свега усмерен на одржавање макроекономске и финансијске стабилности.

"У наредних тридесет месеци посебно ћемо се фокусирати на додатне структурне и институционалне реформе, како би се осигурао јачи и интензивнији раст у средњем року, са посебним фокусом на екологију. Подршка привредном опоравку и даље је најважнији приоритет наше економске политике. Настојаћемо да смањимо фискалне трошкове и ризике и према потребама дефинишемо мере за ванредне ситуације", напоменуо је Мали.

Објаснио је да је сарадња са ММФ-ом усмерена и на реформу јавних предузећа и Пореске управе.

"Нови аранжман је од посебног значаја када је у питању реформа јавних предузећа и модернизација Пореске управе, јачање наплате прихода и унапређење пословног амбијента. Посебна пажња ће бити посвећена јачању оквира управљања јавних инвестиција. Када је у питању реструктурирање јавних предузећа, првенствени циљ је унапређење ефикасности и ограничавање фискалних трошкова и ризика", навео је Мали.

Министар је напоменуо да је унапређење пословног окружења приоритет, због чега се наставља са структурним реформама, јер се тиме, додаје, подржава раст вођен приватним сектором.

Навео је и да је од кључног значаја спровођење мера за сузбијање сиве економије.

Рекао је да је у плану и израда свеобухватног плана за зелени раст, како би био подржан економски опоравак и обезбеђен одрживији развој.

"Србија остаје посвећена дефинисаним циљевима у наредном периоду. Помоћ ММФ-а ће свакако бити од велике користи, јер уз добре савете и посвећен рад, једини исход може бити потпун опоравак од кризе изазване вирусом корона у веома кратком временском периоду. Истовремено, рачунамо на стопе раста које ће бити на завидном нивоу, чак и у поређењу са знатно развијенијим земљама Европе. Пут којим смо кренули води нас само ка још већем напретку", закључио је Синиша Мали.