Читај ми!

Акцизе мењају цене жестоких пића, виски јефтинији, ракија скупља

Влада Србије усвојила је предлог измена Закона о акцизама на алкохолна пића која садрже више од 15 одсто алкохола. Услед уједначавања акцизе стручњаци кажу - могао би да појефтини виски - а поскупи домаћа ракија. Разлог за промену је усклађивање са прописима Европске уније који не дозвољавају нижу акцизу на домаћа алкохолна пића - кажу у Министарству финансија.

За неке потрошаче лек против туге, за државу луксуз тек нови Закон о акцизама на алкохолна пића промешаће неке стопе акциза које их прате.

Привредни саветник Андрија Јовичић каже да је предлог да се акциза плаћа у износу од 46.250 динара по хектолитру чистог алкохола што практично значи да би по литру та акциза износила 185 динара.

"Какве ће бити последице. Практично повећаће се акциза за ракије од воћа, а смањиће се акциза на виски. И ја процењујем да би могло доћи до повећања цене ракије за 100 динара по литри а појефтињења за 200 динара за виски али с обзиром да се цене слободно формирају могуће је да не дође ни до каквог повећања", навео је Јовичић.

Акциза на литар вискија до сада је била око 327 динара, после измене смањиће се на 185 динара, под условом да је удео алкохола 40 степени. Исти износ акцизе ће се плаћати и за друга пића са високим уделом алкохола у себи,  попут ракија од воћа или вина за које је до сада стопа била нижа - 136,62 динара.

Зато променом нису задовољни произвођачи домаћих жестоких пића.

Произвођач из Ваљева Чедомир Ћурћевић мисли да ће се то одразити на смањење производње.

"За литар ракије је потребно осам до 10 литара квалитетног воћа, јабуке, шљиве, крушке, за кајсије још више, чак 20 килограма, а за литар житне ракије треба неки килограм или нешто мање жита и исто тако мање енергије", навео је Ћурћевић.

Код обрачуна цене алкохолних пића за крајње потрошаче не треба заборавити ни порез на додату вредност који се наплаћује по стопи од 20 одсто. То значи ако порасте акциза порашће и износ ПДВ-а.

"Предложене законске измене могу створити веће трошкове привреди и грађанима - конзументима јаких алкохолних пића. С друге стране, привреди и конзументима јаких алкохолних пића (ракије од житарица и осталих пољопривредних сировина и остала јака алкохолна пића) ствара се оквир за потенцијално умањење трошкова које могу имати за последицу смањење малопродајних цена ових акцизних производа", наводе у Министарству финансија

Према подацима из прошле године од акциза на сва алкохолна пића у државну касу, слило се 13,8 милијарди динара. Од тога јака алкохолна пића учествују само са 0,8 одсто.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво