Читај ми!

Вучић: Долазак "Нидека" величанствени поклон за Србију

Председник Александар Вучић изјавио је да је долазак јапанске групације "Нидек", која ће у Новом Саду изградити фабрику погонских мотора за електрична возила, велики дан за Србију, јер ће допринети развоју тог града и целе земље, као и да верује да је то само почетак доласка већег броја јапанских инвеститора у Србију.

Александар Вучић је, након састанка са делегацијом јапанске групације "Нидек корпорејшен" у Председништву Србије, рекао да је та инвестиција "величанствени поклон за Србију" и захвалио свима који су радили на томе.

Нагласио је да је за Србију веома важно што већ има два јапанска инвеститора, како је рекао, на малом простору, "Тојо Тајерс" у Инђији и сада "Нидек" у Новом Саду, као и да долазак јапанских компанија само говори о томе колико је Србија добра дестинација за инвестиције.

Како је рекао, Јапанци не иду било где да инвестирају.

"Ово је један од пројеката који суштински мењају нашу земљу", нагласио је Вучић и додао да се на довођењу "Нидека" радило дуже време.

Председник је нагласио да Србија тренутно има има два најважнија циља, да победи корону и да има што већи привредни раст, за шта је потребно да имамо што више инвестиција, посебно страних.

Додао је да га радује што је "Нидек" најавио да ће од 1,5 милијарди евра инвестиција, више од пола бити за Србију.

"Само у првој фази, 'Нидек' ће запослити 480 људи и њихова примања биће знатно виша од просека у Србији. За нас је важно што је то тек почетак улагања и верујемо да је то тек 10 одсто онога што ће 'Нидек' да уложи у Србији", нагласио је Вучић.

Вучић каже да ће "Нидек" поред фабрике у Новом Саду изградити и Развојно-истраживачки центар (РНД) у том граду и да ће бити потребно још технолошких, електротехничких и машинских факултета факулета колико ће бити потребно ижењера у наредном периоду.

Председник је напоменуо да "Нидек" у свету запошљава чак 120.000 људи, и да производи електромоторе за готово све у аутомобилу.

Додао је да се изненадио када је чуо да у једном аутомобилу има чак око 200 електромотора, као и да ће главни производ "Нидека" у фабрици у Новом Саду бити електромотор за волане.

Напоменуо је да ће фабрика "Нидека" у Новом Саду још више доћи до изражаја до 2025. године када у Европи електрични аутомобили буду однели победу над дизелашима и бензинцима.

"То ће бити седма фабрика у Новом Саду. Уз 'Континентал', ово је шлаг на торти, као и швајцарска компанија 'Бери Калебо'", додао је Вучић.

Напомиње да ће захваљујући тим инвестицијама град Нови Сад имати неупоредиво веће приходе, а грађани више животни стандард.

Председник верује да ће Србија и ове године имати велики привредни раст и да ће успети да престигне по томе медитеранске земље упркос томе што су оне имале у 2020. пад БДП од 10 до 15 одсто, па имају много нижу основицу за поређење у 2021. години.

Каже да је Србија била прва или друга земља по приведном расту у Европи у 2020. години и да је уверен да и ове године можемо да уђемо у прве три или четири земље по расту.

Вучић је навео да ће Народна банка Србије ускоро објавити и званично да је Србија у прва три месеца ове године драстично премашила сва очекивања и да опет има рекордан ниво страних директних инвестиција, што је неочекивано за доба короне. Додаје да је због тога задовољан.

Каже да је пренео представницима "Нидека" да ће за мање од годину дана бити спојени Београд и Нови Сад брзом пругом, којом ће се између та два града путовати за свега пола сата.

То ће, додаје, додатно омогућити запошљавање најквалитетније радне снаге, и са универзитета у Београду, Нишу и Крагујевцу.

"Поносан сам на то што сам био први председник, после председника Тита, који је могао да угости јапанског премијера у Србји и надам се да ће следећи председници имати чешћу прилику за то", рекао је Вучић и изразио уверење да ће сарадња две земље бити све већа.

Нидек од планираних улагања за Европу, највише за Србију

Јапанска компанија "Нидек" донела је одлуку да у Новом Саду гради фабрику за производњу погонских мотора за електрична возила, а од 1,5 милијарде евра предвиђених за улагања у фабрикама у Европи, највише ће бити уложено у Србији, рекао је председник компаније Ђун Секи.

Председник компаније је рекао да ће поред фабрике његова компанија отворити и научни и развојни центар, због чега су у четвртак потписали споразум о сарадњи са Техничким факултетом у Новом Саду.

Секи је најавио да ће Технолошки факултет у Новом Саду ускоро потписати још један споразум о сарадњи са Универзитетом за напредне студије из јапанског града Kјото, јер су им, како каже, поребни инжењери.

Он је истакао да су у "Нидеку" одлучили да шире производњу у Европи, јер су управо чланице ЕУ најзахтевније и најригорозније по питању очувања животне средине и спречавања испуштања угљен-диоксида.

Због нових европских закона за смањење емисије угљен-диоксида, повећани су захтеви за електро моторе.

"Овај тренд нас је мотивисао да проширимо нашу производњу у Европи и за регион Западног Балкана имамо дугорочну стратегију", рекао је Секи.

Он је захвалио владама Србије и Јапана на подршци коју су добили за отварање фабрике у Новом Саду и казао да ће нова фабрика бити грађена у складу са еколошким стандардима.

Навео је да послују у још 40 земаља у свету, да запошљавају више од 120.000 људи, као и да имају 20 истраживачких и развојних центара.

У плану је да у Новом Саду направе индустријски парк, какве имају у Азији, а најпознатији је онај који, како каже, имају у кинеском граду Пингху.

Наиме, како је испричао, пре 20 година када су дошли у тај кинески град, имао је низак БДП и био је веома сиромашан, али након отварања и улагања Нидека, данас у том граду запошљавају више од 12.000 људи, а локална самоуправа убира велике порезе на годишњем нивоу.

"То желимо да постигнемо и овде у Србији", нагалсио је Секи.

Навео је и да је отварање фабрике у Србији у складу са "Иницијативом за сарадњу са Западним Балканом" коју је покренула јапанска влада.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да грађање те јапанске компаније за Нови Сад, али и читав округ, значи нова радна места и више новца у буџет за путеве, обданишта, школе.

Амбасадор Јапана у Србији Такахико Kацумата рекао је да ће компанија "Нидек" бити највећа јапанска инвестција у Србији и да ће бити снажан покретач за економску сарадњу између Србије и Јапана.

Оценио је да Влада Србије и Град Нови Сад дају добру подршку страним инвеститорима и захвалио председнику Вучићу што је у Србији направио добро пословно окружење.

Kаже да ће "Нидек" и у економском и образовном смислу дати квалитетан допринос.