Вучић са представницима јапанске компаније "Нидек"

Председник Александар Вучић састао се са делегацијом јапанске групације "Нидек корпорејшен" која у Новом Саду планира изградњу фабрике погонских мотора за електрична возила.

Састанку са председником корпорације "Нидек" Ђун Секијем присуствује и министарка привреде Анђелка Атанасковић. 

Они ће након састанка разменити Оквирни споразум између Министарства привреде и јапанског "Нидека".

Састанку присуствују и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и амбасадор Јапана Такахико Кацумата.

Та јапанска групација отворила је јуче своју канцеларију у новосадском СПЕНС-у, а припреме за изградњу фабрике су у пуном јеку.

Како је раније најављено, "Нидек" планира да у Србију доносе инвестицију вредну две милијарде евра, а са производњом би требало да почне крајем следеће године.

Најављено је и да ће фабрика за потребе аутомобилске индустрије у првој фази запослити 300 људи и да ће се простирати на 26.000 квадратних метара.

У Новом Саду јуче је потписан и споразум о стратешком партнерству између "Нидек" корпорације и Факултета техничких наука у Новом Саду.

На овај начин, кроз индустријску и академску сарадњу, "Нидек" ће се активно укључити у технолошку размену две земље.

Циљ је да фабрика "Нидека" у Новом Саду буде централна база за производне активности групе у Источној Европи и седиште компаније, као и за предузећа у "Нидек" групи, од којих се за више њих, такође, планира долазак у Србију.

Та инвестиција је у складу са "Иницијативом за сарадњу са Западним Балканом" на којој јапанска влада тренутно ради у односу на нашу земљу и друге регионе, те је јапанска компанија добила велику подршку и од јапанске и од српске владе.

У Европи се повећава потражња за високо ефикасним моторима једносмерне струје без четкица и сродним производима за возила кућне апарате услед пооштравања прописа о заштити животне средине и строжим захтевима за смањењем емисије угљендиоксида за путничке аутомобиле у европским земљама.

Град Нови Сада ће само на основу купопродаје грађевинског земљишта приходовати око милијарду динара.

У плану је да та компанија у Новом Саду до 2026. године откупи још 16 хектара земљишта за даље фазе инвестиције.

Компанија "Нидек" основана је 1973. године у јапанском граду Кјото, а данас је светски лидер у производњи свих типова електромотора са највећим уделом на глобалном тржишту за мале вретенасте моторе који напајају хард-диск погоне.

"Нидек" послује у више од 40 земаља, са приближно 340 компанија из групације и запошљава више од 120.000 људи широм света. Током 2019. године остварена је продаја у износу од 11,8 милијарди евра.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво