ММФ задржао прогнозу раста Србије на пет посто за ову годину

Међународни монетарни фонд задржао је пројекцију раста бруто домаћег производа Србије на 5,0 посто за ову годну, и на 4,5 процената за 2022, колико је предвиђао и у јануару.

У априлском издању "Глобални економски изгледи 2021", представљеном данас уочи почетка промећног заседања ММФ-а и Светске банке, процењује се да ће просечна стопа раста Србије до 2026. године износити 4,0 одсто.

Са стопом раста од 5,0 процената у овој години, колико предвиђа Фонд, српска економија ће се потпуно вратити на ниво пре пандемије, будући да је лани склизнула за само 1,0 проценат, што је један од најбољих економских резултата у региону и у Европи у години коју је обележила борба са ковид пандемијом.

Према прогнози Фонда, посечна годишња стопа инфлације у нашој земљи износиће ове године 2,2 одсто, а догодине 2,4 процента, што је у оквирима циљаног коридора Народне банке Србије од 3,0 посто плус/минус 1,5 процентних поена.

ММФ предвиђа да ће дефицит текућих плаћања Србије у 2021. износити 5,7 процената, након чега ће се наредне године спустити на 5,5 посто.

Када су у питању економије у региону, БДП Хрватске у текућој години би, по ММФ-у, требало да порасте за 4,7 одсто, Босни и Херцеговини се предвиђа раст од 3,5 процената, а Северној Македонији од 3,8 посто.

Након прошлогодишњег пада од 15,2 процента, Фонд процењује да ће се Црна Гора опоравити по стопи од 9,0 процената у 2021, док се најнижа стопа раста, од 0,8 одсто, прогнозира за Словенију.

Према пројекцији ММФ-а, косовска привреда, која је прошле године забележила пад од 6,0 одсто, делимично ће то надокнадити ове године са растом од 4,5 процената.

ММФ такође прогнозира да ће у текућој години Бугарска забележити раст од 4,4 посто, Мађарска од 4,3, Албанија од 5,0 одсто, а Румунија и Турска од по 6,0 процената.

Међународни монетарни фонд подигао је процену раста глобалне економије за 2021. годину на 6,0 посто у односу на јануарску прогнозу од 5,5 процената, саопштила је Гита Гопинат, главни економиста ММФ-а, на данашњој конференцији за новинаре. 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво