Читај ми!

Мали и Годфри потписали споразум за почетак активности ДФЦ-а у Србији

Министар финансија Синиша Мали и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри потписали су Међудржавни споразум о подстицању инвестиција, који је предуслов за почетак активности америчке Међународне развојне корпорације (ДФЦ) у Србији. Циљ је да се до краја првог квартала ове године са ДФЦ-ом усагласи гарантна шема за српска предузећа вредна милијарду долара.

Мали је након потписивања споразума у Влади Србије рекао да је споразум важан јер потврђује да се споразум из Вашингтонга и даље примењује и да се наставља оно што је договорено у том граду.


"Сада отварамо врата даљој сарадњи са америчком администрацијом", нагласио је Мали.

Подсетио је да је на основу споразума из Вашингтона у децембру прошле године ДФЦ отворио у Београду своју канцеларију за цео регион.

Министар је рекао да је циљ да се до краја првог квартала ове године са ДФЦ-ом усагласи гарантна шема за српска предузећа вредна милијарду долара, као и да средином године она буде доступна нашим микро, малим и средњим предузећима.

"Не само да ће ови кредити бити повољни него ћемо гледати да буду на период дужи од 10 година", навео је Мали и напоменуо да то није био случај у гарантној шеми коју је прошле године реализовала држава.

Мали је нагласио да је потписани споразум изузетно важан за даљи економски развој Србије, за подстицање и остваривање предвиђених високих стопа привредног раста у овој и наредним годинама.

Министар истиче да споразум такође указује на велико поверење које америчка администрација има у реформе и перспективе за раст наше економије.

"Јер зашто би улагали новац у Србији ако не мисле да је сигурна и атрактивна за инвестиције", навео је Мали.

Када је реч о гарантној шеми, министар каже да ће тај новац бити искоришћен за обезбеђивање лквидности, обртна средства и нове инвестиције, што ће бити огромна помоћ.

Мали је подсетио да је Влада Србије прошле године са шест милијарди евра помогла српску економију, како би ублажила последице кризе изазване пандемијом.

Додаје да је то био свеобухватан и правовремен пакет мера, а да је на крају дао резултат јер је Србија имала најмањи пад економске активности у Европи, и сачувала радна места и бројна предузећа.

Мали истиче да је држава прошле године привреди понудила и гарантну шему од две милијарде евра, којом држава гарантује за кредите и која је, како је рекао, допринела да наша земља избегне "црни сценарио".

Наводи да је 23.000 предузећа искористило око 1,5 милијарди евра из те гаранте шеме, од укупно две милијарде евра.

"Тај новац је био за ликвидност, инвестиције, тиме смо спасили хиљаде радних места и обезбедили нова", рекао је Мали.

Мали је нагласио да је Србија прва у региону и једна од првих у Европи почела са масовном вакцинацијом, а која је, истиче, јако важна како би се "разбио терет епидемије" на економију.

Истакао је и да ће држава за неколико недеља помоћи привреду још једним пакетом мера.

"Посвећеност САД економској будућности Србије"

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри истакао је да данашње потписивање споразума са ДФЦ-ом показује да се посвећеност САД економској будућности Србије неће мењати.

"Србија има нашу подршку да оствари свој циљ пуне европске интеграције и да буде економски лидер на Балкану", рекао је Годфри.

Данашњи споразум, додаје, омогућиће ДФЦ-у да употреби цео спектар финансијских инструмената – финансирање дуга, капиталне инвестиције, осигурање од политичког ризика и грантове за техничку помоћ.

Циљ је, каже, да се тим инструментима мобилишу нове инвестиције у Србији, не само стране, већ и домаће.

Годфри истиче да је ДФЦ већ у преговорима за покретање програма давања гаранција за зајмове, што ће, објашњава, помоћи српским комерцијалним банкама да увећају обим кредита малим и средњим предузећима у Србији.

"ДФЦ је овде већ почела са радом. Обезбедила је гаранције за заједнички зајам УСАИД-а и Министарства пољопривреде од 91 милион долара. Циљ је да се малим и средњим предузећима у сектору производње хране пруже финансијска средства", навео је амбасадор.

Директор Канцеларије ДФЦ у Србији Џон Јовановић истиче да је Србија једна од првих земаља у региону и широм света која је склопила уговор са ДФЦ-ом о подстицању улагања.

"Надам се да ће максимално искористити ову прилику, да уз финансијску подршку ДФЦ-а, повећамо број нових инвестиција, отворити нова радна места и помоћи грађанима Србије", рекао је Јовановић.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво