Читај ми!

Да ли ће лични банкрот спасити грађане који су "у каналу"

Када закон о личном стечају буде усвојен, а вероватно ће бити, морају се испунити неки услови да би суд прихватио проглашење личног банкрота, чиме се презадужени грађани мало спасавају притиска поверилаца, каже за РТС професор Банкарске академије Исмаил Мусабеговић.

Исмаил Мусабеговић је, говорећи у Јутарњем програму о финансијама грађана и најави увођења институције личног банкрота, рекао да финансијски проблеми не настају одједном, већ се гомилају.

"Млади имају израз 'отишли сте у канал', 'у каналу сте'. Свакако улазите у ситуацију да више немате могућност да финансирате своје обавезе", наводи Мусабеговић.

Додаје да постоји институција личног стечаја као крајња мера, које је на Западу развијена.

"Институција личног банкрота подразумева да добијате старатеља и цео процес иде преко суда. И када буде закон усвојен, а вероватно ће бити, морате да испуните неке услове да би суд прихватио да ви прогласите лични стечај. Тиме вас практично мало спасавају или ослобађају притиска поверилаца, нарочито извршитеља", указује Мусабеговић.

Стечајни управник располаже имовином 

То значи, објашњава професор, да повериоци не могу одмах да плене имовину, али стечајни управник располаже имовином грађанина који је у личном банкроту.

"Он почиње да продаје имовину да би намерио повериоце и тај период је обично три, пет или седам година по искуствима земаља у окружењу цела. Идеја је да ви добијете неку нову будућу шансу, а да се у том периоду консолидујете, односно реструктурирате. У суштини престајете да будете самостални у финансијама", наводи Мусабеговић.

Када прође тај период, додаје професор, обично се отплати део дугова, а један део се отписује и остали повериоци који су ненамирени немају више право да врше притисак.

Када се може прогласити лични стечај 

Што се тиче ситуација у којима би могао да се прогласи лични стечај, каже да су то разне ситуације, с тим што мора да се одреди ниво задужености.

"Не можете прогласити лични стечај зато што дугујете 1.000 евра или 200.000 динара и при томе имате имовине која може да вам покрије та дуговања. Тако да је то врло комплексно. Имате старатеља којег одређује суд, он преузима обавезу. У већини земаља већ 50 одсто, чак некад и две трећине прихода који имате се узима и намирују се повериоци, али остаје једна трећина за егзистенцијалне ствари", објашњава Мусабеговић.

Оцењује да је лични банкрот као мера врло комплексна и склона злоупотребама. "Као институција би требало да постоји и врло ретко да се користи", закључио је професор Банкарске академије.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво