Читај ми!

Шта доноси Декларација о заједничком регионалном тржишту

Регион Западног Балкана је у великој мери повезан са Европском унијом, па морамо да радимо и повећамо економско-трговинске везе са ЕУ и да боље искористимо потенцијал нашег региона, сматрају гости "Ока". Ако се унутар региона усвоје сви европски стандарди, биће нам много лакше да сарађујемо са ЕУ, оцењују гости "Ока".

Лидери земаља Западног Балкана су на Самиту у Софији у оквиру Берлинског процеса потписали Декларацију о Зеленој агенди за Западни Балкан, као и Декларацију лидера Западног Балкана о заједничком регионалном тржишту

Председник Привредне коморе Србије, Марко Чадеж, наводи за РТС да се, након потписивања Декларација, први пут види спремност лидера у региону да направе заједничко тржиште, потписују међусобне споразуме да се трговина унутар овог региона одвија неометано.

Оцењује да корист од јединственог регионалног тржишта, коју би требало да осете грађани и привредници региона, зависи и од спремности Брисела да олакша сарадњу региона и ЕУ.

"Паралелно мора да постоји и спремност ЕУ да олакша сарадњу региона и ЕУ", рекао је Чадеж и подсетио на податке да су пре споразума камиони чекали на границама унутар региона цео дан, да сада задржавања нема, а да на границама са ЕУ и даље чекају и по 10 сати.

Жељени напредак ће, сматра Чадеж, изостати ако изостане спремност да се ради на приближавању овог тржишта и ЕУ.

Упитан када ће се границе шест земаља прелазити без папира, нестати чекања на границама, да се људи слободно запошљавају у било којој земљи региона и шта је следећи корак, председник ПКС-а каже да постоји процес стварања унутрашњег тржишта и да постоји акциони план.

"Не можемо да утичемо на то, ако ЕУ не буде спремна да пусти регион да буде део јединственог тржишта пре него што постанемо чланица, није постигнуто много", рекао је Чадеж.

Србија има три пута више волумена робе него пре неколико година 

Подсетио је да данас Србија има три пута више волумена робе него пре неколико година и да у региону ради 18.000 комапнија из ЕУ, те да је свима у интересу да се убрза проток робе.

Додао је да је важно да се унутар региона види спремност лидера да праве заједничко тржиште и да се промет унутар тог простора одвија неометано.

Чадеж очекује да ће врло брзо сви сертификати у региону бити усклађени, а да је део тога већ и урађен.

"ЕУ није само јединствено тржиште, али је оно јако добар део који може да нам помогне да брже спроводимо реформе у региону", рекао је председник ПКС-а и оценио да би било добро ако би нам Брисел помогао да имамо уплива у једниствено тржиште ЕУ.

На питање да ли ће бар половина од планираног бити реализована у наредних годину дана, Чадеж је рекао да је сигуран да што се тиче унуташњег тржишта и договора лидера шест чланица, може да се уради много, али да целокупан успех ипак зависи од ЕУ.

Фабрици: ЕУ подржава регионално тржиште

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици поздравио је потписивање Декларације о Зеленој агенди за Западни Балкан, као и Декларације лидера Западног Балкана о заједничком регионалном тржишту и поручио да ЕУ подржава регионално тржиште.

Истакао је да споразуми који су потписани у уторак представљају велику политичку обавезу у погледу реформи, додајући да ће ЕУ максималном подршком помоћи у њиховом спровођењу, које мора бити окончано за три до четири године.

"Јуче је постигнут низ договора и лидери региона су преузели обавезу да побољшају везе, да се не чека на границама, да се путује само са личном картом, да се признају дипломе, да постоји могућност улагања, могућност да људи из једне земље раде раде у другој, и то се мора остварити у следеће три до четири године", објашњава Фабрици.

Брисел ће помоћи региону да се приближи ЕУ, рекао је Фабрици, додајући да је потребно да се спроведу одређене реформе како би се ослободило девет милијарди евра средстава ЕУ за изградњу инфраструктуре, стварање одрживог развоја региона и увођење широкопојасног интернета, што је предвиђено споразумима.

"Међу реформама које је неопходно спровести јесте и смањење чекања на границама, као и техничко питање папира и царине", прецизирао је Фабрици.

На питање да ли су споразуми који су потписани у уторак припрема за интеграцију региона у ЕУ, Фабрици је рекао да ће они помоћи региону у прикључивању ЕУ.

"Мислим да ће стварање и заокруживање унутрашњег тржишта помоћи региону да се прикључи ЕУ... Не бих рекао да Европска унија није спремна да то прихвати и то је део приступног процеса. Верујем да је оно што је јуче потписано велико охрабрење за регион да се уједини, на тај начин ће много лакше радити са ЕУ", рекао је Фабрици.

Истиче да је регион Западног Балкана у великој мери повезан са тржиштем ЕУ. 

Регион Западног Балкана је у великој мери повезан са ЕУ, па се мора радити како би се повећала та повезаност, а томе ће, како је навео Фабрици, допринети управо регионално повезивање земаља које теже уласку у ЕУ.

Подсетио је да је и самом стварању ЕУ претходило економско повезивање будућих чланица.

Ђикић: Декларација о заједничком регионалном тржишту амбициозан потез

Директор Секретеријата ЦЕФТА Емир Ђикић наводи да је Декларација лидера Западног Балкана о заједничком регионалном тржишту амбициозан потез.

"Успоставити заједничко тржиште које се темељи на слободном кретању робе, услуга и капитала, људи за четири година јесте амбициозно, али неопходно учинити", оцењује Ђикић.

Истиче да је у време пандемије много изазова пред земљама региона.

"Пре свега треба да успемо да генеришемо што више привредног раста, изборимо се са економским последицама кризе, сачувамо радна места, направимо нова и приближимо се Европској унији", објашњава Ђикић.

Када је у питању спровођење овог плана, каже да кључну улогу имају администрације и привреде региона.

"Овај план припада региону, потписали су га лидери региона, а више од 400 службеника је учествовало у припремању овог плана, такође и привредна заједница кроз предузећа, привредне коморе и невладине организације", објашњава Ђикић.

Оне су, како каже, давале примедбе и коментаре на овај план.

"Оно што ће бит кључно у спровођењу јесте да сви искористимо оно што смо добили, а то је политичка подршка како из региона, тако и од лидера Европске уније", закључио је Ђикић.

Лихт: Потписивање Декларације огроман корак напред

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт је гостујући у Оку навела да јучерашње потписивање Декларације представља један огроман корак напред. 

"Ово је велики корак у економском повезивању, али сам дубоко убеђена да може да буде и изузетно значајан корак у политичком повезивању са ЕУ", оцењује председница Београдског фонда за политичку изузетност.

Како каже, тој декларацији су кумовали лидери две најмоћније земље.

"Кумови те декларације су и јуче били лидери две најмоћније европске земље. Берлински процес је овим самитом показао да је врло значајан елемент подршке региону ка европским интеграцијама", закључила је Соња Лихт.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи