Читај ми!

Онлајн самит Западног Балкана - потписана декларација о заједничком тржишту

Лидери земаља Западног Балкана су на Самиту у Софији у оквиру Берлинског процеса потписали Декларацију о Зеленој агенди за Западни Балкан, као и Декларацију лидера Западног Балкана о заједничком регионалном тржишту.

Како се наводи у саопштењу Канцеларије за сарадњу са медијима премијерке, Декларацију о Зеленој агенди за Западни Балкан, као и Декларацију лидера Западног Балкана о заједничком регионалном тржишту у име Србије, потписала је премијерка Србије Ана Брнабић.

Ана Брнабић поручила је на онлајн самиту Западног Балкана у Софији да Србија жели да убрза процесе интеграције у ЕУ, као и да снажно подржава приступање Унији и наших суседа, посебно Северне Македоније и Албаније, јер је то изузетно важно за просперитет и стабилност читавог региона.

Брнабићева је, говорећи о озбиљним економским изазовима узрокованим пандемијом, изразила жељу за проширењем везе Зеленог коридора изван Западног Балкана, проширујући домет и потенцијал према суседним државама чланицама ЕУ и широј ЕУ.

Према њеној оцени, то би био важан корак у економском опоравку и јачем економском усклађивању Западног Балкана и Европске уније.

Премијерка је исказала спремност за прикључивање јединственом подручју плаћања у еврима (SEPA), иницијативи Европске уније за поједностављивање банковних трансфера, за шта је оценила да би резултирало смањењем трошкова регионалних плаћања и послужило као добар механизам за "постковид" опоравак.

Поновила је посвећеност Србије спровођењу свих пет стубова Зелене агенде, у складу са регионалном социјално-економском стварношћу и замолила партнере из Европске уније да размотре начине који би омогућили да приступимо додатним финансијским средствима за спровођење Зелене агенде која ће бити веома изазовна и скупа.

Ђукановић: Берлински процес има незаменљиву улогу

Председник Црне Горе Мило Ђукановић оценио је да Берлински процес има незаменљиву улогу у јачању регионалне сарадње и повезивању земаља региона са Европском унијом на путу интеграције.

Ђукановић је рекао да регионална сарадња неупитно доноси позитивне резултате и убрзава развој, како је рекао, наших економија и друштава у целини.

"Стабилан, економски и демократски развијен Западни Балкан је геополитички императив", рекао је Ђукановић у излагању на онлајн самиту земаља Западног Балкана и ЕУ.

Истакао је да нема боље гаранције за дугорочно очување мира од убрзаног друштвеног развоја свих земаља региона.

"Берлински процес се потврдио као најбољи оквир за динамизацију сарадње у циљу напретка и испуњавања критеријума за пуну интеграцију у ЕУ", навео је Ђукановић.

Црна Гора, рекао је, одлучно наставља путем реформи, да гради отворено европско друштво, друштво демократије и владавине права.

"Свеобухватне реформе и испуњавање свих критеријума за пуноправно чланство у ЕУ остају апсолутни приоритет", навео је, између осталог, Ђукановић, наводи се у саопштењу његовог кабинета достављеном Танјугу.

Борисов: До 2050. нула одсто емисија гасова

Бугарски премијер Бојко Борисов подсетио је да су пре две године управо у центру Софије, за време бугарског председавања ЕУ, сви лидери Уније са лидерима земаља региона пружили перспективу Западном Балкану као целину, те да ће нових девет милијарди евра европске финансијске подршке пружити велике инфраструктурне могућности Западном Балкану.

"Оно о чему смо маштали попут железничког и друмског повезивања данас се дешава", рекао је Борисов и додао да је изузетно срећан што су се сагласили да се потпише Софијска декларација са "зеленим дневним редом" за државе Западног Балкана.

Како је рекао државе чланице ЕУ имају план да до 2050. године имају нула одсто емисију гасова, те да је добро што ће и земље Западног Балкана бити на том путу чак и пре учлањења у ЕУ.

"Добро је што ће регион на плану екологије и економије деловати по европским стандардима", каже Борисов и додаје да је такође велика ствар достизање заједничког регионалног тржишта.

Како каже, идеја је да 20 милиона становника на Балкану имају што боље услове живота и приходе, као и да остану на Западном Балкану.

Заев: Само интегрисан и повезан регион може да иде ка ЕУ

Македонски премијер Зоран Заев, који је ове године заједно са бугарским колегом Бојком Борисовом, копредседавајући Самиту, рекао је да заједничко председавање "доказ" да је регион прихватио овај процес као свој.

Истовремено, сматра Заев, тим процесом се омогућава платформа за даље побољшање односа међу државама региона.

Истиче да је водећи принцип Берлинског процеса имао за циљ да обезбеди континуитет започетих иницијатива у оквирима процеса и да се фокусира на резултате и позитивне ефекте у региону.

"Такође смо искористили политичку платформу овог процеса за даље унапређивање одређених иницијатива попут регионалног договора за путовање личном картом, проширење зелених трака Западног Балкана ка коридорима ЕУ и сарадња у области здравља, а у циљу одговора на актуелну пандемију ковида-19", оценио је македонски премијер.

Додао је да ће се наставити сарадња са грађанским друштвом и такозваном тинк-тенк заједницом на питањима која се тичу младих.

Као посебно важно са данашњег састанка, Заев је подвукао значај визије за заједничко регионално тржиште, као и зелене агенде за Западни Балкан.

"Подршка обема иницијативама ће подстаћи економски раст и развој региона уз подршку европских фондова али такође ће посветити пажњу на одређене еколошке и здравствене изазове, нудећи огроман потенцијал за раст и нова радна места", напоменуо је Заев.

Према његовим речима, ЕУ је храбро и додатно подржала Западни Балкан са најављених девет милијарди евра у грантовима, као део новог инструмента за гаранцију за Западни Балкан и којим треба да се повећају инвестиције за додатних 20 милијарди евра.

"Овај пакет ће пружити велику финансијску подршку за наше реформске процесе али и за економску трансформацију региона. Представљање ‘зелене агенде’ за Западни Балкан додатно ће донети нов наратив у односу на економски развој а помоћи ће и да се интегрише регион у кључним политикама ЕУ", истакао је Заев.

Оценио је да само интегрисан и повезан регион може да иде ка ЕУ.

"Ушли смо у нову фазу сарадње, регион преузима власништво над многим иницијативама и процесима што ће допринети и бољим резултатима за наше грађане", закључио је Заев.

Меркел: Заједничко тржиште важно у ово тешко доба

Немачка канцеларка Ангела Меркел поручила је да је ставрање заједничког тржишта на Западном Балкану важан корак и битан сигнал у време када су све привреде изложене тешком притиску корона кризе.

Ангела Меркел је, на онлајн конференцији за медије, по завршетку Самита Берлинског процеса којим ове године копредседавају Бугарска и Северна Македонија, истакла да ће успостављање четири слободе дати подстицај развоју у корист грађана региона и предузећа.

Похвалила је учеснике Самита и за усвајање "Зелене агенде" чиме су, како је оценила, показали заједничку свест за еколошке проблеме.

Такође је похвалила што је Самит, по први пут, одржан у заједничкој организацији једне земље чланице ЕУ и државе кандидата.

Подсетила је да, од Немачке иницирани, Берлински процес, има за циљ помирење и превазилажење прошлости.

С тим у вези је изразила задовољство што је око 8.500 младих кроз овај Процес имало могућност да се сусретне и додала да је добро да се у тај пројекат укључе и ђаци.

Указала је да би било добро да се успостави боља сарадња у области науке и међу истраживачима, јер ће бољим промовисањем науке више научника остати у региону, што мора бити циљ.

Меркелова је позвала све учеснике да идуће године дођу у Берлин, изразивши наду да ће тада бити могућ састанак уз лично учешће.

У свом обраћању, на крају, она је поручила региону: "Не смете заборавити да морате да живите једни с другима".

Вархељи: Пред Западним Балканом невиђена инвестициона понуда

Комесар за проширење ЕУ Оливер Вархељи, поздравио је потписивање акционог плана за развој заједничког економског тржишта на Западном Балкану и нагласио да заједно са Економско инвестиционом планом то представаља снажну перспективу за напредак региона.

"Договор о амбициозном акционом плану за развој заједничког регионалног тржишта који ће осигурати несметан промет робе, услуга, људи и капитала је пресудан. Заједничко регионално тржиште повећаће атрактивност и конкурентност региона и помоћи ће му да се претвори у инвестиционо чвориште, занимљиво и за глобалне инвеститоре који желе да смање удаљеност до тржишта ЕУ", поручио је Вархељи.

Tоком онлајн самита лидера Западног Балкана и ЕУ у Софији, у оквиру Берлинског процеса, подсетио je да је Европска комисија представила и снажан инвестициони како би подстакла економије региона, побољшала њихову конкурентност, ојачала повезаност и подржала зелену и дигиталну трансформацију.

Наглашава да Економско инвестициони план за Западни Балкан може да "промени економски пејзаж региона у наредних четири до пет година".

"План је чврст темељ на којем можемо да градимо заједнички циљу да регион учинимо стабилнијим, просперитетнијим и убрзамо његов европски пут", каже европски комесар.

Вархеји очекује да ће владе у региону предузети неопходне економске и темељне реформе потребне да подстакну "невиђену инвестициону понуду коју је ЕУ овим планом ставила на сто".

Брегу: Постављање амбициозних циљева може убрзати промене

Генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу је истакла да је Акциони план за регионални економски простор помогао да грађани и пословна заједница увиде неопходност сарадње и да политичари увиде да трансформација региона, иако није једноставна, може донети само корист.

Брегу је у обраћању на почетку самита Берлинског процеса у Софији рекла да то значи да је потребно много добре воље, посвећености, спремности на компромисе, потребе за узајамним уважавањем и заједничком ненаклоности сукобима.

"Знамо да Акциони план за заједничко регионално тржиште неће трансформисати регион преко ноћи или у складу са нашим надањима. Постављање амбициозних циљева, међутим, може бити од помоћи и убрзати промене, уколико можемо да радимо заједно. Ова трансформација неће имати жртава, само користи", рекла је Брегу.

Додала је да су владе шест економија Западног Балкана творци, носиоци и они који ће заједничко регионално тржиште преточити у стварност.

"Комерцијални и трговински односи у региону не могу више остати овакви какви јесу. Треба да имамо заједничко тржиште, појединци и привредници треба да се слободно крећу, границе треба да буду отворене за проток робе и лекова 24 часа дневно, свих седам дана у седмици, потребне су нам дигиталне услуге у служби грађана, потребно нам је усавршавање и иновације за даљи рад", рекла је Брегу.

Изразила је уверење да ће акциони план настао у току немачког председавања Саветом Европске уније своје прве резултате моћи да покаже већ током наредног, немачког председавања Берлинским процесом.

Наредни самит биће одржан у Берлину, а претходни је одржан у Познању.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво