Читај ми!

Зашто ће наредна година бити најбоља за пољопривреднике и које се културе највише исплате

Уредник "Агробизнис магазина" и стручњак за пољопривреду Горан Ђаковић каже за РТС да су се пољопривредници веома брзо прилагодили пословању у време епидемије, а да ће наредна година бити најбоља за њих, јер ће на располагању бити највише средстава за инвестиције.

Горан Ђаковић подсећа да је на попчетку епидемије, већ у априлу, формирана електронска платформа на којој су регистрована пољопривредна газдинства могла да дају своју понуду.

"Пошто сам произвођач јагода, имам искуство да све што смо имали пролетос, продали смо буквално са кућног прага. Да смо имали, продали бисмо и пет пута више. Како се ситуација развијала, тржиште се релаксирало и решавао се проблем пласмана производа", истиче Ђаковић.

Сматра да пољопривредни произвођачи данас сасвим солидно и лепо пласирају своје производе.

"Било је проблема око организације производње. Морали су да добију дозволу да би се кретали. Када је у питању повртарство, проблем су биле затворене пијаце, али после је све то живнуло", каже Ђаковић.

Истиче да је веома добро што се у овом периоду изградио однос између потрошача и произвођача. Саветује да се потрошачи распитају за добре пољопривредне произвођаче и успоставе директан контакт.

Српска јабука на путу за Индију 

У току је берба јабука, а Горан Ђаковић каже да Србија 80 одсто својих јабука извози у Русију.

"То јесте добро, али није добро имати само једног купца. Треба нам више тржишта. Сада отварамо тржиште Индије. Прва количина јабука је отишла у Индију", прича Ђаковић.

Наглашава да је Индија велики светски произвођач јабука, али да је увози, као што ради и Србија.

"Јабука не може да буде свежа целе године. Можемо да је чувамо од септембра и октобра, када је беремо, све до априла, али имамо период од априла до јуна када немамо своје јабуке. Не можемо их вечно чувати", објашњава Ђаковић.

Каже да се још чекају резултати извоза у Индију, јер су јабука тек негде на пола пута до одредишта.

"Прошле године смо имали нешто нижу цену и проблеме са извозом у Русију јер је била смањена потражња. Ове године је много боља ситуација и много је боља цена. Надамо се да ће тако и остати", наводи Ђаковић.

Које се културе највише исплате 

Младима који желе да се баве пољопривредом, Горан Ђаковић препоручује да прво изнајме кућу на селу, ако немају своју.

"Живите тамо три, четири месеца, што кажу поједите килограм соли са својом породицом и видите да ли сте за такав живот. Од пословних идеја, воћарство је интересантно - јабука, али ако имате више новца и боровница. Ако имате мало времена да радите, а вишак новца - то је лешник, ако немате уопште времена, онда орах", саветује Ђаковић.

Истиче да је ратарство намењено за оне који имају веће површине за производњу, а да се у повртарству показало да се у последњих пет година највише исплати производња паприке и парадајза, а најмање лубенице и купуса.

Ђаковић очекује да ће наредна година бити најбоља за пољопривреднике, јер ће на располагању бити највише средстава за инвестиције у пољопривреди.

"Долази нам 50 милиона долара од Светске банке. Негде на пролеће треба да почне тај пројекат, где ће и мали и велики пољопривредници авансно добијати новац. Бесповратно и авансно ће добити 50 одсто инвестиције, 40 одсто ће финансирати банка, а 10 је њихово учешће. Мислим да никад није било могуће добити повољније услове", каже Горан Ђаковић. 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво