Читај ми!

Шумадија – регион са највећим суфицитом у спољној трговини

До краја јула, спољнотрговинска размена привреде Шумадијског округа износила је више од милијарду евра. Упркос отежаном пословању због коронавируса, тај регион има и највећи спољнотрговински суфицит у земљи, од око 195 милиона евра.

"Мајнд група" уцртала  је Србију на мапу светских центара железничке индустрије, увели нове стандарде и технологије. За непуне две године, у индустријском парку, изградила је више фабрика и удвостручила број запослених. У првих шест месеци, остварен је већи промет него у целој прошлој години.

Дарко Ђорић, извршни директор "Мајнд групе" из Kрагујевца истиче да је од оствареног резултата у 2020-ој, више од 60 одсто је био извоз.

Према његовим речима поред традиционалних купаца "Сименса", "Алстона" и "Бомбардиеара", сада крећу у реализацију пројекта заједно са "Хитачијем".

Пун гас Шумадијској привреди и даље дају путнича возила, делови и електронски склопови за аутоиндустрију, намештај, пластичне цеви. 

Улагања светских гиганата, "Сименса", "Фијата" и добри услови које Kрагујевац нуди, путоказ су за инвеститире.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић каже да тај град има озбиљну привреду у чијем портфолију производа се налазе производи са високом додатом вредношћу и као такав он је конкурентан и препознат на светском тржишту.

Професор др Петар Веселиновић, економиста верује да је оваквом успеху допринела и квалитетна радна снага у свим сегментима- почев од производних радника, преко ИТ инжењера и менаџера, што је сигуран пут ка једном пропулзивном привредном расту.

Највећи спољнотрговински суфицит привреда Шумадије остварила је у размени са Италијом, Словачком и Чешком. Расте и извоз у Немачку и Сједињене Америчке Државе.

Предраг Лучић директор Регионалне привредне коморе Kрагујевац очекује повећање суфицита привреде Шумадијског управног округа, пре свега као резултата почетка и извоза Сименсових трамваја, али и даљих прилива страних директних инвестиција.

Kинески "Јанфенг", шири производњу у Kрагујевцу. Ту је и шпанска "Текниа". Најважнији резултат свих улагања јесте око 5.000 мање незапослених него пре пет година.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво