Директор ДФЦ-а: Нова ера односа Србије и САД

Извршни директор америчке Међународне развојне финансијске корпорације Адам Болер рекао је да споразум који су представници Београда и Приштине потписали у Вашингтону значи "не желимо да будемо заглављени у прошлости, идемо напред".

Адам Болер је у интервјуу за портал "Павловић тудеј" рекао да је наступила нова ера односа између Србије и САД.

Како је рекао, Трамп је применио тотално нови приступ у отопљавању односа, а највећа ствар која произилази из тога су нове инвестиције у региону.

"А то треба да има везе са променама", навео је Болер.

Објаснио је и перспективу из које америчка Међународна развојна финансијска корпорација гледа на ствари. Како истиче, прва ствар на коју обраћају пажњу је америчка политика.

"Играмо офанзивно. Не желим превише да покушавам да размишљам, или да одговарам. Руси су урадили добар посао ту, и сигуран сам да ће наставити. Али моја намера није антируска или уперена против било које земље. Она је проамеричка и просрпска", указао је Болер.

Истакао је и да је идеја инвестирања у развој америчка вредност, а не републиканска или демократска вредност.

Да ли је време да се уобичајени приступ промени 

Aдам Болер је у пословном свету познат по иновативности и креативности. Било је занимљиво чути како он види будућност Србије.

"Мислим да однос Србије и Косова много више спутава Србију него Косово. А то кажем после увида у стање предузетништва у Србији и могућности за инвестирање које би се Србији отвориле. То је права прича (the real game). Ово је прилика да се српско-амерички односи дигну на виши ниво и да Србија искористи свој пун економски потенцијал."

Болер поставља питање да ли је време да се уобичајени дипломатски приступ промени, да се примене бизнис модели у преговорима и укључе људи из приватног сектора.

"Има успешних људи који из приватног сектора оду у владу и буду такође успешни, а има и оних који не буду. Не треба да заборавите на чему сте градили успех у приватном сектору. Размишљали сте о решењима, слушали о новим стварима и били сте упорни. Али не заборавите да влада ради мало другачије и да морате разумети тај начин рада и наћи пут да радите заједно."

Посета Ричарда Гренела и Адама Болера Србији пред америчке изборе показује да је Трамп озбиљан у својим настојањима да рашири по свету свој спољнополитички и економски модел. Али поставља се и питање дуговечности договора Београда и Приштине после избора.

"Оно што је важно када говорите о ДФЦ је да је то потпуно бипартијска организација. Ја сам прошао на гласању у Конгресу као један од ретких Трампових предлога. Не зато што сам супер лик. Већ зато што је инвестирање у развој једна од основних америчких вредности. Не Демократских или Републиканских. Зато очекујем потпуни континуитет. Ја тај континуитет видим и када погледам шта је радила претходна администрација." 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво