Све више хектара под органском храном, награђени најбољи произвођачи

У Србији органска производња расте већ пет година, све је више хектара под органском храном и све више органских произвођача, а вредност извоза достигла је 30 милиона евра, кажу стручњаци. Најбољи произвођачи органске хране и ове године традиционално су добили награде од НЛБ банке.

Укупно милион и по динара добили су најбољи пројекти органске производње. Николај Христов из Босилеграда бави се сточарством и са својом породицом држи стадо од 80 оваца.

"Углавном чувамо овце и желимо са овом наградом да унапредимо производњу органског сира, тако што ћемо да направимо објекат у коме ћемо да правимо тај сир", рекао је Христов.

Пурић Јекослав из Нове Вароши на 7,5 хектара узгаја органску хељду и спелту.

"Органска производња у Србији, то је једна светла будућност. Надамо се. Ми који смо данас овде добили награде сматрамо да смо пионири тог посла, да ће се на нас угледати млађи људи у свим крајевима Србије да почне органска производња", истакао је Пурић.

Ове године конкурисала су 73 органска газдинства и веома тешко је било изабрати најбоље, кажу у комисији.

Снежана Ољача, председник комисије, наводи да постоји неколико критеријума које следе. "То је да имају перспективу, да су људи посвећени органској производњи, да имају млађе чланове породица, да је обезбеђена перспектива", каже Ољача.

Све веће инвестиције у органску производњу 

Да органска производња у Србији има будућност потврђују и све веће инвестиције у тај сектор.

Саша Гујаница из пољопривредног сектора НЛБ банке наводи да су у односу на претходне године, исплатили непуне три милијарде динара из програма субвенционисаних кредита, што је у односу на период претходне године за 50 одсто више.

Од почетка органског конкурса, пре девет година, пријавило се више од 500 произвођача.

Ове године, највише пројеката је стигло из централне Србије. Од тога 36 пројеката чини биљна производња, 29 пројеката сточарска и пчеларска газдинства, а осам пројеката поднела су газдинства која се баве биљном и сточарском производњом.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво