Михајловићева: Враћамо железницу на место које јој припада

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, честитала је Дан железничара Србије - 15. септембар свим запосленима у железници, и поручила да се захваљујући инвестицијама које се данас реализују железница поново враћа на место које јој припада.

Министарка Михајловић каже да је развој железнице увек  био нераскидиво везан за развој и напредак Србије.

"Како смо се као земља односили према железници, тако смо се односили и према нашој привреди и према нашој будућности. Последњих година, Србија и те како води рачуна о својој железници, јер смо обновили више од 550 километара магистралних и регионалних пруга, градимо прву брзу пругу у овом делу Европе, Београд-Будимпешта, а укупна улагања у овом сектору, реализована и планирана, износе више од пет милијарди евра", навела је Михајловићева у саопштењу.

Градећи модерну железницу, истиче, у исто време градимо модерну и развијену Србију.

Она наводи да без модерне железнице не може да се замисли ни модерна Србија и зато је улагање у железницу приоритет за Владу Србије.

Држава, каже, данас има сасвим другачији однос према железници него за време неких претходних влада.

"Данас се то мења, српским пругама саобраћају нови возови, постојеће пруге се реконструишу и враћају на пројектоване брзине, а градимо и неке потпуно нове, које ће бити на понос свих грађана", рекла је Михајловићева.

Министарка наводи да ће се већ на јесен идуће године први пут од Београда до Новог Сада стизати за мање од пола сата, и то возом, а да је у плану модернизација и преосталих деоница железничког Коридора 10, од Београда до Ниша и од Ниша до Прешева.

"Све што смо постигли, и у модернизацији, и у реформи железнице, коју су похвалиле све међународне организације, постигли смо захваљујући сарадњи и разумевању и са синдикатима и са запосленима на железници. Тако ће бити и убудуће, јер само заједно можемо железницу вратити на место које јој припада", поручује Михајловићева.

Додаје да такође, све што се ради треба да буде истовремено и позив младим људима да уписују школе и факултете за занимања на железници.

"Ми ћемо се потрудити да железница буде таква да им буде мотив да на њој раде и да остају у својој земљи", рекла је Михајловићева.

 

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво