Нови Савски трг биће највећи у Србији, који радови су већ завршени

Председник Александар Вучић обишао је радове на Савском тргу и најавио да ће за два и по до три месеца бити готов и пред Нову годину засијати пуним сјајем.

Александар Вучић је обишао Савски трг, на којем су у току радови у оквиру пројекта "Београд на води".

Реновинари трг биће највећи у Србији, уз много зеленила и велелепни споменик оснивачу српске државе Стефану Немањи, поручио је председник.

Најавио је да ће за два и по до три месеца трг бити готов и пред Нову годину засијати пуним сјајем.

Савски трг се, наводи, простире на 32.000 квадрата, од чега 20.000 квадрата чистог простора, па ће свакако бити највећи трг у Србији, рекао је Вучић и нашалио се да ће мало ко хтети ту да организује митинге, јер већина бира места где може да довете мање људи, а да изгледа као да их има много.

"Ово је још један важан корак у улепшавању Београда, прављењу града функционалнијим", рекао је Вучић новинарима.

Вучић је најавио да ће на тргу бити засађено 300 стабала, што је, каже, значајно више него раније, додајући да је важно да у граду буде што више зелених површина, као и да се нада да ће убудуће сви инвеститори и извођачи радова, о томе водити рачуна - да се шире плућа Београда.

Додао је да је Београд носилац туризма са више од трећине туристичког капаитала и значајним учешћем у БДП-у земље.

"Погођен је због короне много, али очекујем да и овај део града, Београд на води, Савамала, буде још један део града који ће моћи да доприноси развоју града и Србије", рекао је Вучић.

"Узлет грађевинарства показује колико земља напредује"

Пре само шест или седам година у целој Србији било је 1.500 градилишта, а данас их је укупно 62.000, изјавио је председник, додајући да то, између осталог, показује колико је земља напредовала.

Вучић је рекао да је грађевинарство у Србији забележило раст, и поред пада због короне у другом кварталу.

Значај грађевинарства за српску привреду илустровао је и податком да је пре седам до осам година та грана у укупнпм БДП-у учествовала са 3,7 одсто, а данас је тај удео 5,9 одсто.

"Није потребно никакво даље раскопавање Трга републике"

Председник Вучић рекао је данас да је развој Београда неопходан, али да сматра да није потребно никаво даље раскопавање Трга републике, постављање шина, нити сечење шума на Кошутњаку.

Можда у Граду мисле другачије и онда они то треба да објасне, рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање да се најављује поново вађене коцке на Тгу републике због увођења трамваја од Славије до Калемегдана.

Председник је најавио могућност велике инвестиције у Војводини. "Верујем да ћу моћи да вас обавестим ускоро о фантастичној инвестицији у Војводини", поручио је Вучић, не прецизирајући о којој инвестицији је реч. 

Шта је већ готово на Савском тргу 

Део радова на Савском тргу је већ завршен: спољашност зграде бивше Главне железничке станице је у новом руху, трамваји саобраћају на правцу Немањина-Карађорђева, а обриси модерног трга, за који кажу да ће бити нови центар престонице.

Централни део трга, како је најављивано, заузимаће 23 метара висок споменик посвећен Стефану Немањи, највише такво обележје у престоници.

Ппешацима ће припасти централни део трга, док ће саобраћај, аутомобилски и трамвајски бити измештен на ободе трга.

Локомотива легендарног Плавог воза померена је знатно ближе улазу у зграду бивше Главне железничке станице, односно будући Музеј Николе Тесле.

Са председником, радове су обишли и градоначелник Београда Зоран Радојичиц, градски урбаниста Марко Стојичић и генерални секетар председника Никола Селаковић.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво