Бројни подстицаји за пољопривреднике, за шта све могу да се пријаве

Пољопривредници су, углавном, завршили обимне радове на њивама и полако почињу да се припремају за жетву. Највећу финансијску помоћ, баш као и воћари, повртари и пчелари имају од Управе за аграрна плаћања, на чије подстицаје могу да рачунају готово целе године, у зависности од гране пољопривреде којом се баве.

Директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекла да Управа има подстицаје у неколико група – директни подстицаји, подстицаји руралног развоја, ИПАРД програм, кредитна подршка.

"У зависности од производње којом се баве, могу да остваре разне подстицаје, за сваку грану пољопривреде и сектор постоје подстицаји који им могу помоћи у производњи, било да добију повраћај за инвестицију или да поднесу захтев за ИПАРД пре реализације инвестиције", навела је Петровићева.

Основни услов за све подстицаје је да подносилац захтева има регистровано пољопривредно газдинство.

"Посебни подстицаји постоје за младе до 40 година, а код других подстицаја пријаве могу да поднесу и старији, али млађи увек имају предност", напомиње директорка Управе за аграрна плаћања. 

Још данас траје јавни позив за пчеларе и набавку нових трактора. Укупно се за подстицаје пријави око 15.000 пчелара, а добија се 800 динара по кошници.

Када је реч о набавци нових трактора, повраћај је максимално до 800.000 динара. За развијена подручја повраћај је 50 одсто, а за рурална 60 одсто.

"Велику" и скупу механизацију купују велики пољопривредници, и то углавном кроз ИПАРД програм, наводи директорка Управе за аграрна плаћања.

Захтев за подстицај може поднети свако ко има више од два хектара земље, а максималан повраћај је милион евра.

Подстицаји у сточарству иду и до 15.000 динара по грлу 

Говорећи о подстицајима за сточаре, Петровићева је рекла да их они добијају по грлу стоке, а могу да поднесу три захтева у једној години.

"Морају да групишу своју продају како не би слали понаособ за свако грло. Повраћај је и до 15.000 по грлу. Годишње стигне око 40.000 захтева", наводи директорка Управе за аграрна плаћања.

Према њеним речима, пољопривредници најбоље прате тржиште и знају шта се дешава. Задатак Управе је, каже, да их ослушкује и гледа како да изађе у сусрет кроз правилнике.

Објаснила је да сточари "могу да добију све".

"Ако немају новца, могу да поднесу захтев за кредит за куповину стоке са камтном стопом од један одсто. Следећа ставка је да, ако су то женска грла стоке, могу да траже повраћај од Управе од 50 одсто, односно 65 у неразвијеним подручјима. Након продаје телади могу да добију подстицај од 15.000. Поред тога, могу да зидају шталу, да се баве прерадом, да купују механизацију. Од почетка до краја производње смо све покрили", истакла је Петровићева.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво