Коке у Србији годишње снесу скоро 1,5 милијарди јаја

Копредседници Националног тима за препород села Србије министар Милан Кркобабић и академик Драган Шкорић, одговарајући на питања повратника заинтересованих за улагање у живинарство поручили су да улагање у ту грану сточарства може да буде исплативо, саопштено је из Кркобабићевог кабинета.

Основна предност живинарске производње је у томе што се релативно брзо успоставља, са једнодневним грлима или набавком формираних носиља, и може се организовати по потреби, односно могућности.

Додаје се да је држањем живине у објектима, производња је могућа током целе године и да су се максималним коришћењем генетског потенцијала живине, уз учешће минималног физичког рада, у последње две деценије стекли услови за организовање мањих и средњих фармских газдинстава која уз удруживање представљају еквивалент индустријској фармској производњи.

"У последњих 20 година производња јаја у Србији креће између 1,3 и 1,4 милијарди јаја годишње са тенденцијом пораста последњих година. У 2019. години девет милиона кока носиља произвело је 1,8 милијарди комада конзумних јаја. Исте године у нашој земљи је произведено 114.000 тона живинског меса. Производња живинског меса представља један од најбржих производних процеса који траје од 42 до 45 дана", саопштено је из Кркобабићевог кабинета.

Кркобабић је, како се наводи, посебно нагласио да и "у живинарству можемо да повећамо производњу и смањимо увоз само ако се произвођачи живинског меса и јаја удруже".

"Податак да је прошле године увоз живинског меса и јестивих отпадака од живине био већи од извоза за 3,4 милиона евра, а да дуго увозимо јаја без љуске за потребе кондиторске индустрије говори да и у живинарству можемо да подигнемо производњу и смањимо издвајања за увоз. Морамо повећати капацитете за прераду јаја и на тај начин да подмиримо домаће потребе и чак извозимо јаја без љуске. Зашто не би живинарске задруге прерађивале јаја и производиле јаја без љуске за чији смо увоз 2019. године платили 3,189 милиона евра?! Међусобно удруживање произвођача у специјализоване живинарске задруге, а поготовo произвођача и прерађивача даје праве одговоре на све савремене економске изазове, а тако је и у живинарској производњи", казао је Милан Кркобабић.

Национални тим за препород села Србије, како се истиче у саопштењу, позива повратнике и све друге заинтересоване грађане да улажу у живинарство, да оснују пољопривредно газдинство, а затим да се удруже у специјализоване живинарске задруге. За све заинтересоване ће бити организоване стручне посете успешним живинарским фармама. Живинарске задруге ће моћи да конкуришу за подстицајна средства у оквиру пројекта обнове задругарства "500 задруга у 500 села".  

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи