Да ли ће и за улазак у малињак бити потребна потврда о вирусу

Сезона је бербе јагода, стигле су и трешње а за месец дана мораће да се беру и малине. Због коронавируса домаћини се брину да ли ће имати довољно сезонских радника, најављују да ће инсиситирати на заштити сваког човека. Уз добар род, кажу, могуће су и веће дневнице.

Породица Милинка Старчевића из Жиче гаји јагоде на око четири хектара. Велики део посла одраде породично, али у сезони не могу сами.

"Нама искрено није проблем радник, јер смо једно петнаест, шеснаест година на тржишту. Радимо поштено и са радницима, редовно их исплаћујемо", каже Милинко. 

Сезонцима је то најважније. "Газда нам даје све за дезинфекцију, рукавице, што се тиче тога презадовољни смо", каже Тања Јовановић.

Ковиљка Чоловић већ осам година ради као сезонска радница, бере јагоде, малине и боровницеа:

"Супер ми је, мени је највеће задовољство кад радим, кад не радим мени је то мука."

Кад се оберу јагоде, за месец дана почеће берба малина.

Очекује се добар род малина

Киша је добродошла воћу, па и малинама. А у малињацима, где су се придржавали свих агротехничких мера ове године се очекује изузетно добар род.

Малињаци Владе Станковића, у пуној су кондицији. Цветови најављују родну годину, а за површину од дванаест хектара ангажоваће седамдесет сезонаца. Али уз ригорозне мере.

"Све те бераче лично познајем и тражићу од њих да неким својим потписом изјавом, гарантују да нису прележали никакав вирус, никакву болест и тако даље. Већина људи у овом крају су испоштовали максимално раднике и даље поштујемо раднике, јер они зарађују и за себе и за нас", каже Владе.

Тешка им је била предсезона, али воћари рачунају да уз вишу цену покрију трошкове, а да у сезони и повећају дневнице берачима у односу на прошлу годину.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи