Идеја за бизнис – држава нуди подстицаје и постоји идеалан терен

Због несташице на домаћем тржишту Србија годишње у просеку увезе око 36 хиљада тона рибе укупне вредности око стотину милиона долара. Подизање мањих рибњака првенствено у сеоским срединама само је један од начина превазилажења овог проблема. Идеалних терена за рибњаке има довољно, а влада и све већи интерес код младих за овом производњом. За подстицај за изградњу нових рибњака Покрајина даје финанасијску помоћ.

Породица Мирослава Маркуша из Белог Блата изградила је на ободу села комплекс малих рибњака на површини од петнаест хектара са годишњом производњом конзумног шарана од четрдесет тона.

"У Белом Блату има око стотину педесет хектара државног земљишта које је у мочварама у некој трсци, које се не лицитира. Да би млади остали на селу и да би се бавили рибарством, а све је то потребно и Србији, јер нема довољно рибе, требало би прво преиспитати да ли је могуће у трећој зони правити рибњаке као што је у околним државама", каже Мирослав Маркуш.

И док све већи број младих Банаћана у потрази за послом одлази ван Србије, власник овог рибњака не брине за будућност, јер овим послом жели да се бави и његов син.

"Да, ја сам завршио средњу нафташку школу и одлучио сам да останем на селу. Отац ми је све ово створио, тако да желим да наставим с овим послом", рекао је Мирославов син.

У регионалној привредној комори Зрењанин која покрива подручје пет општина Средњег Баната истичу да последњих година влада све већи интерес за оснивањем малих регистрованих рибарских газдинстава, првенствено у сеоским срединама.

"Шансе јесу добре, због постицаја државе велики број рибњака већ се отворио у Средњем Банату. Ми то видимо кроз статистику коју добијамо. Тренутно има око 4.500цхектара покривено рибњацима, ми се надамо да ће у будућности та бројка бити већа", рекао је Предраг Станков, председник регионалне привредне коморе Зрењанин.

Само на подручју Војводине налази се између 120 до 150 хиљада хектара идеалног слатинастог земљишта. З аградњу рибњака од једног хектара потребно је, према речима стручњака, издвојити између десет до петнаест хиљада евра. 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво