Грађевински сектор расте, тржиште некретнина може да повуче раст БДП-а

Током ванредног стања промет непокретности је смањен за 70 одсто. У исто време, грађевински сектор бележи раст, а стручњаци процењују да криза изазвана короном неће значајно утицати на тржиште некретнина и на изградњу.

Највише су се куповали станови, а половина купљених некретнина плаћена је кредитом, за разлику од прошлогодишњих 30 одсто.

"Био је непрекидно отворен е-шалтер преко ког смо примили преко 24.000 захтева од тога било је 5.343 купопродаје које су остварене. Треба нагласити да је посебно дошло до пада од краја марта до краја априла месеца, али је већ крајем априла месеца тржиште покретности благо почело да се опоравља и тај опоравак се наставља", указује Маја Радовић из Републичког геодетског завода.

Укупна сума стамбених кредита одобрених грађанима у марту је била за 4,3 одсто већа него у истом месецу прошле године.

"Врло је битно да банке наставе са кредитирањем и изградње станова и продаје станова због тога што је нама раст грађевинарства у претходне три године био рекордан и захваљујући томе ми смо имали јак раст БДП. Због тога је пре свега интерес државе да охрабри банке да гарантује банкама за сва пројектна финансирања која буду одобравали у наредних 12 или 24 месеца да ће им се вратити тај новац", објашњава Небојша Нешовановић из компаније "ЦБРЕ".

И поред ванредног стања градило се више, па је у марту обим производње у високоградњи био за 21 одсто већи него лане.

"Ако се зна, кад ради високоградња, да је то цела привреда, значи, не само градилишта него све што вуче према ономе. Колико ми имамо пројекцију, колико је потребно да се ради, колико ће бити инвестиција, ја мислим да ће у наредном периоду грађевинска индустрија бити један од главних носилаца и повећања производње, а у исто време и раста бруто националног дохотка", сматра Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

Прогнозе стручњака су да ће европска привреда ове године бити у рецесији од четири до шест одсто, али и да ће раст у следећој години бити нешто изнад тог нивоа, тако да се очекује да се привреда Европе врло брзо опорави. На резултат Србије и ове и наредне године битно ће утицати дешавања у грађевинарству.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво