Колико би кише требало да падне да би усевима било лакше

Ванредно стање и ограничено кретање утицали су на све, па тако и на пољопривредне произвођаче који ове дане лепог времена морају максимално да искористе и обаве пролећну сетву ратарских култура. Агрометеоролог Срђан Милакара рекао је за РТС да је за наставак вегетације неопходна нова количина падавина која би поспешила раст усева. Каже да је мало већи проблем код пшенице зато што је у активној вегетацији и њој је неопходна киша.

Међутим, можда и већи проблем од ванредносг стања и епидемије, ратарима прави суша. Влаге у земљишту је мало, па томе треба и сетву прилагодити.

Агрометеоролог Срђан Милакара, рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да киша која је пала ноћас није велика количина падавина која би утицала драстично на стање залиха влаге у земљишту.

Међутим, после подне и наредних дан-два очекује наоблачење са локалном појавом пљускова и грмљавином и самим тим са кишом - тако да може ситуација и да се поправи, сматра Милакара.

Како кеже, не би требало да буду велике количине падавина, али и у овом моменту и како је стање залихе влаге у земљишту - требало би да буде од неке користи.

Ратари се жале да је земља сува. Он каже да ситуација није баш повољна зато што у равничарским деловима Србије, у Војводини и доњем Подунављу, Посавини није сјајна ситуација што се тиче падавина, нарочито у последњих 30 дана - проценат је између 50 и 75 одсто од укупне количине падавина за ово доба године.

Мало већи проблем код пшенице 

На југоистоку и југу Србије је уобичајена количина падавина за последњих 30 дана. Милакара истиче да је стање влаге лоше али са овим падавинама које се очекују наредних дана требало би да се то поправи што ће рећи да се пољопривредне културе, пролећни усеви који су посејани и никли - да имају довољну количину за неометан наставак вегетације.

За сетву у априлу није било толико проблема - температуре земљишта су биле добре и влага је била сачувана током зиме и у првим пролећним месецима је била довољна.

Сада за наставак вегетације неопходна је нова количина падавина која би поспешила раст ових усева.

Каже да је мало већи проблем код пшенице зато што је у активној вегетацији и њој је неопходна киша.

"Надамо се да ће у наредним данима и током маја када јој је и најпотребнија киша бити довољно влаге која ће донети и одговарајући резултат на крају жетве", рекао је он.

Нове падавине да поспеше раст и развој 

Милакара каже да су углвном културе никле и добро се за сада држе. Требало би да падавине које се очекују наредних дана утичу на бржи и повољнији раст тих усева.

"Значи, није неки проблем до сада био што се тиче клијања и ницања, влаге у површинском слоју земљишта је било довољно, али за наставак раста и развоја ових посејаних култура, пре свега, кукуруза, сунцокрета, соје и шећерне репе требало би да буде нових падавина да поспеше раст и развој", указао је агрометеоролог.

Говорећи о томе колико је потребно кише да би све било у реду, Милакара каже да је то 20 до 30 литара кише али по проценама које се очекују може бити 10 до 15 литара - то је минимално што би требало да буде али зависи од терена, подручја.

Истиче да би најављено захлађење требало да дође најпре у Војводини, па у осталом делу земље.

Што се тиче воћа и поврћа, агрометеоролог каже да су проблем били мразеви током априла где су раноцветујуће врсте воћа имале проблем.

И воћу и поврћу су неопходне падавине које би поспешиле развој.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво