Коронавирус изазвао рат ценама, вредност нафте нагло пада

Цене акција арабијске државне нафтне компаније "Армако" пале су испод иницијалне јавне понуде први пут откако је у децембру изашла на берзу, након што је у петак пропао споразум Русије са Организацијом земаља извозница нафте (ОПЕК) којим је требало да буде регулисана производња нафте, поремећена епидемијом коронавируса.

Акције нафтне компаније "Армако" пале су за 6,2 одсто, на 30,85 саудијских ријала или 8,22 америчких долара, што је процентуално највећи забележен пад у једном дану.

Цене ација су сада испод иницијалне јавне понуде са којом је "Армако" изашао на тржиште капитала, а која је износила 32 ријала.

Са ценом од 1,7 билиона долара, "Армако" је у децембру била највреднија компанија на свету. Цене акција су већ другог дана трговања достигле рекордних 38,70 ријала, али од тада константно падају.

Акције су од почетка године пале за више од 11 одсто услед забринутости да ће епидемија коронавируса смањити потражњу нафте из Кине и тако наштетити глобалној економији.

Цене акција арабијске нафтне компаније су додатно пале наком што је у петак пропао споразуме Русије и Организације земаља извозница нафте (ОПЕК), јер је Русија одбила да подржи смањење дневне производње нафте како би цене поново нарасле.

Као одговор Русији, Саудијска Арабија је смањила своје извозне цене нафте за готово 10 процената, што аналитичари виде као почетак ценовног рата против Русије који може имати погубне последице и за Венецуелу, Иран, али и америчке нафтне компаније.

Велики пад цена нафте може да нанесе значајне губитке произвођачима широм света, посебно Венецуели и Ирану чије су економије већ под притиском америчких санкција.

Дуготрајан пад цена нафте проблем је и за озбиљно задужене нафтне компаније у Америци, од којих су неке већ принуђене да отпуштају раднике.

Садујска Арабија се спрема да повећа проиводњу нафте како би надокнадила изгубљен приход проузрокован спуштањем цена.

Једина светла тачка новонастале ситуације видљива је на безинским станицама, јер је цена горива у САД већ почела да пада, али дугорочно гледано, пад вредности нафте не одговара никоме, јер би могао да изазове значајне дефиците у буџетима многих држава, што би врло брзо осетили грађани.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво