Шири се индустријска зона у Панчеву, стиже и немачки "Брозе"

Уређење северне индустријске зоне донело је Панчеву прве стране инвестиције после 40 година. Прошле године отворено је постројење немачке компаније "ЗФ", која се бави производњом компоненти за ауто-индустрију, а сада почиње да се гради и фабрика "Брозе". Реч је о немачкој фирми сличне делатности, а ово је Панчеву донело нова радна места и привредни раст.

Отварање постројења компаније "ЗФ" прошле године донело је Панчеву за сада око 600 нових радних места, а биће их још, због тога што ова немачка компанија гради још једно производно постројење, а планира и развојно-истраживачки центар.

Сада на истом месту, у северној индустријској зони, почиње и изградња фабрике "Брозе", у којој треба да се запосли више од 1.000 људи.

Становници Панчева позитивно оцењују изградњу фабрика у граду на југу Баната.

Ове две фабрике баве се производњом компоненти за аутоиндустрију, електроником и мехатроником, па ће бити посла за ученике ових смерова.

У Машинској школи постоје одељења у систему дуалног образовања, чији ђаци могу ту да иду на праксу, а касније и да очекују запослење.

"Јако је перспективан смер и може након школовања брзо да се нађе посао. Ја ћу то покушати јер овде у Панчеву има јако добрих фабрика", рекао је Стефан Пејовић, техничар мехатронике.

Директор Машинске школе у Панчеву Ненад Дојчиновић наводи да компаније саме могу да имају увид у рад ученика који су у систему дуалног образовања.

"Компаније саме могу да имају увид у рад тих ученика, да виде како они раде, како се понашају и да на тај начин одаберу кадрове , који ће касније остати код њих да раде", навео је Дојчиновић.

Они који не заврше те смерове могу да иду на преквалификације које организује Национална служба за запошљавање, а обуке постоје и у самим фабрикама. У последњих неколико година број незапослених у Панчеву се смањио са дванаест на осам хиљада.

"Ово ће утицати на развој града. Први ефекти се већ виде, јер готово нема улице у граду у којој не ниче нови стамбени објекат, а ми смо смањили стопу незапослености у граду и она је сад 9,8 одсто", казала је Маја Витман, градска менаџерка

У северној индустријској зони биће и неколико домаћих предузећа, док су на другој страни, у јужној зони, у току инвестициони пројекти, од којих је најзначајнија изградња термоелектране-топлане у оквиру Рафинерије.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи