Ковачевић: Очекује се даље поваћање плата

Очекује се раст примања, и у јавном и у приватном сектору, уколико не дође до неких екстремних шокова, каже за Дневник Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику.

Миладин Ковачевић наводи да је реално повећање и минималне зараде, али да су даље реформе изузетно важне.

Просечна бруто зарада у односу на децембар 2019. порасла је за осам и по одсто у односу на јануар 2019, односно 12 одсто у односу на исти месец 2018. године. Тиме је просечна децембарска плата износила 509 евра. 

Међутим, децембарске плате по правилу су веће у односу на друге месеце.

"Оно што је мене изненадило је скок просечне зараде у односу на новембар месец од 6,5 одсто и то више у приватном сектору", каже Ковачевић.

Истиче да на то утиче повећање зараде у јавном сектору, али и само тржиште рада на коме влада дефицит радне снаге одређених профила као што су занатски, информатички или технички.  

"Донекле се мора мењати парадигма. Плата јесте као трошак увек евидентирана и то се у националним рачунима гледа као потрошња, али је питање да ли је плата заправо чиста потрошња или и инвестиција", закључије Ковачевић. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 26. феб 2020, 15:31) - anonymous [нерегистровани]

Re:Nista ne razumem

Pa u odnosu na predstojeće izbore

(среда, 26. феб 2020, 14:58) - Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Nista ne razumem

Penzije su povecane pet odsto ali u odnosu na sta i na koga? Kako god racunam ja dobijam manje od pet odsto. Izgleda da koriste neku drugu vrstu nekalibriranog kalkulatora.