Ковачевић: Очекује се даље поваћање плата

Очекује се раст примања, и у јавном и у приватном сектору, уколико не дође до неких екстремних шокова, каже за Дневник Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику.

Миладин Ковачевић наводи да је реално повећање и минималне зараде, али да су даље реформе изузетно важне.

Просечна бруто зарада у односу на децембар 2019. порасла је за осам и по одсто у односу на јануар 2019, односно 12 одсто у односу на исти месец 2018. године. Тиме је просечна децембарска плата износила 509 евра. 

Међутим, децембарске плате по правилу су веће у односу на друге месеце.

"Оно што је мене изненадило је скок просечне зараде у односу на новембар месец од 6,5 одсто и то више у приватном сектору", каже Ковачевић.

Истиче да на то утиче повећање зараде у јавном сектору, али и само тржиште рада на коме влада дефицит радне снаге одређених профила као што су занатски, информатички или технички.  

"Донекле се мора мењати парадигма. Плата јесте као трошак увек евидентирана и то се у националним рачунима гледа као потрошња, али је питање да ли је плата заправо чиста потрошња или и инвестиција", закључије Ковачевић. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво