Да ли свака јабука мора да има бар-код

Завршено је са обележавањем јаја, а већ је истекло и време да се обележи воће и поврће и сва занатска роба која се продаје на пијацама и у малопродаји. Бар-код, QR код или неки други, обавезан је поред декларације и мора бити истакнут на тезги, у рафу. Обавезан је и за пекаре и посластичарнице. Тржишна инспекција већ има право да кажњава, иако још нема довољно објашњења. По свему судећи, бар-код ће највише коштати мале произвођаче.

На тезгама које је обишла екипа РТС-а још нема бар-кодова поред декларације робе, а већ би требало да их буде, као и на свим другим производима у малопродаји.

Начелник у Министарству трговине Жељко Ракић истиче да бар-кодови олакшавају рад трговцима и у магацинима, олакшава се праћење робе и рад на касама, смањују се трошкови, а повећава продуктивност и ефикасност.

Велики трговински ланци их одавно имају, али у пиљарама и мањим радњама се често ручно куца.

Уместо бар-кода, произвођачи могу да имају QR код који очитава паметни телефон. Љиљана Павловић из Уније послодаваца Србије препоручује QR код онима који не излазе на међународно тржиште, јер је бесплатан и могу сами да га израде.

Ракић додаје да ако се скенира QR код, на пример на патикама, корисник може да пусти видео-запис о тим патикама или да види неко корисничко упутство.

Бар-код, или чувених тринаест црта или бројки, садржи неке обавезне податке о роби. Други поменути код је креативнији.

Где све може да се нађе баркод 

Сам произвођач одлучује шта ће ставити или како ће појачати излазак на тржиште. Засад нема ласера, односно обележавања сваког кромпира, главице купуса, јабуке.

"Он се не мора наћи на сваком парадајзу, сваком кромпиру. Довољно је да се нађе на кутији, омоту, алкици. Може бити и у штампаном материјалу, каталогу", наводи Ракић.

Још је много дилема код пекара, посластичара, цвећара, разних занатлија. Нема још приручника али има много састанака, дежурних телефона за појашњење.

Ко плаћа казну 

Већ је истекло време за прилагођавање, кажу у Унији послодаваца Србије. Важно је напоменути да су трговци ти који сносе санкције ако пласирају робу која није означена машински читљивим кодом.

Иако трговци подлежу казнама, све зависи од малих произвођача – без обележавања неће моћи робу да продају пиљарима или на пијаци.

То додатно обележје мора бити негде на тезги, на рафу у пекари. У ресторану не, али ако износимо готову храну, то је обавезно.

Потрошачу даје додатну информацију о производу ако декларација није читљива или је отпала.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 23. феб 2020, 10:18) - anonymous [нерегистровани]

Šta je sledeće

Kupci će morati da imaju utisnut bar-kod.

(субота, 22. феб 2020, 13:47) - Ekspert [нерегистровани]

Razlika između BAR koda i QR koda

QR kod sluzi ISKLJUČIVO za kodiranje dodatnih informacija o artiklu, prodajnom asortimanu ili kompaniji (web adresa, online katalog proizvoda, proizvodna specifikacija, i sl.), namenjenih krajnjem korisniku-potrošaču, i nije namenjen upotrebi u trgovinskim i logističkim procesima, za razliku od BAR koda. BAR kod se koristi u trgovini i logistici već dugi niz godina viđamo ga na proizvodima u prodavnicama. Njegova primena cini lanac snabdevanja efikasnim, sigurnim, uz brojne prednosti za potrošače. QR kod nije obavezan, BAR kod jeste.

(субота, 22. феб 2020, 09:19) - anonymous [нерегистровани]

Дилема

Велика је дилема да ли је потребно обележавање бар кодом на свим производима.
Лоби великих трговаца је издејствовао овај закон захваљујући свом утицају, а они користе у својим продајним објектима бар кодове одувек на свим производима.
Проблем је са малим трговцима, занатлијама и предузетницима којима ће ово бити само још један додатни намет на већ прилично оптерећено пословање.
Претпостављам да ће то утицати да се број малих трговаца смањи, а да се велики трговци осећају комотније и то ће на крају да плате крајњи потрошачи јер ће смањењем конкуренције велики трговци повећати своје марже које су и сада превелике.
Да закључим, сматрам да ће увођење бар кода смањити конкурентност трговине у Србији, а почетна дилема ће постати само немо упозорење.

(субота, 22. феб 2020, 09:17) - anonymous [нерегистровани]

kod

zamislite svaka tresnja sa barkodom a tek borovnice

(субота, 22. феб 2020, 08:53) - anonymous [нерегистровани]

Samo da pitam

A označavanje mesa ( svinjskog, junećeg ) u mesnicama i velikim lancima prodavnica??? Treba verovati mesaru ( prodavcu ) na reč da je "domaće"????!!!!!

(субота, 22. феб 2020, 08:21) - Bivsi radnik u Srbiji [нерегистровани]

Zasto

Ovo nije normalno. Pa dok sam slusao clanak, na snimku su tezge na pijacama koje prodaju robu i to novu bez kase i bilo kakvog uvida u promet. Prodaju za kes i nikom nista ne placaju. Nema razlike PDV-a nema uvida u nabavku nema ama nista....Sa druge strane izmisljate neke kodove, pametne telefone i kojekakve nacine da ubijete malog trgovca...Ovde ce samo giganti profitirati jer mali se ovde ne uklapaju i ovo vodi ka tome da ugusite male i srednje preduzetnike a dobro znate da su oni stub svake drzave u finansijkom smislu. Mi smo na vreme zatvorili radnju i takvih je dosta u nasoj bransi. Pitam se od koga sad nadoknadjujete taj minus od nas i drugih koji smo zatvorili radnje...