Пензионерима по 5.000 динара око 5. новембра

Једнократна помоћ пензионерима у износу од 5.000 динара биће исплаћена око 5. новембра, месец раније него што је планирано, наводи министар финансија Синиша Мали.

Синиша Мали наводи да једнократна помоћ пензионерима представља само први корак ка томе да пензионерима буде боље.

"Ово је само први корак ка томе да нашим пензионерима буде боље. Овога не би било да није завршена консолидација наших јавних финансија и да нисмо прошли кроз тежак период реформи од 2014. године", рекао је Мали новинарима у Београду.

Како је додао, сада са суфицитом у буџету и са стабилним финансијама држава може да помаже најстаријим суграђанима.

Министар финансија је најавио да већ од 1. јануара креће и повећање пензија по тзв. "швајцарској формули".

"Већ од 1. јануара креће и повећање пензија по такозваној швајцарској формули, дакле пензије ће зависити од повећања и раста просечне плате и раста инфлације у нашој земљи. Већ сада можемо да кажемо да ће то бити негде око 5,3 - 5,4 одсто. Дакле, уз 5.000 динара око 5. новембра идемо и са повећањем пензија", најавио је министар.

Додаје да ће просечна плата расти из месеца у месец.

"Просечна плата у Србији већ у децембру биће пеко 500 евра и рашће из месеца у месец, како нам се побољшава стање у економији, дакле рашће онда и пензије на једној стабилној одрживој основи", мајавио је Мали. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 25. окт 2019, 09:08) - anonymous [нерегистровани]

Za predsednika

Da li ce biti povecanje ucenicke stipendije za 2019/2020.

(уторак, 22. окт 2019, 20:42) - anonymous [нерегистровани]

Sramno

Kada cete vratiti silom otet novac od penzija? Penzije nisu pomoć vec posteno zaraden novac koji vi uredno delite po vasem ćefu.

(уторак, 22. окт 2019, 17:05) - Markovljev [нерегистровани]

Može li rešenje?

Hvala Vladi Srbije i za jednokratnu pomoć od 5.000 dinara i za povećanje penzije, ali ja kao penzioner bih strašno molio da dobijem Rešnje o povećanju penzije od 1.1.2020 u iznosu od .... u procentima i u apsolutnom iznosu kao i iznos penzije za danu godinu. Penzioner sam od 2014. a od toga vremena nisam dobio nikakvu pismenu informaciju o povećanju penzije a uvek je bila daleko manja od onogo što sam čitao u novinama i što nam je Predsednik Vučić obećavao, a većina koje znam mi je potvrdila to isto. Znači, molim o rešenje. Spremni smo da snosimo troškove i papira za štampanje i poštarine, ali hoću to napismeno, kao što redovno dobijam u Češkoj gde dobijam deo penzije za rad u češkoj. Hvala unapred.