ТИКА у Србији реализовала 268 пројеката

У понедељак у званичну посту Србији стиже турски председник Реџеп Тајип Ердоган са 200 привредника. Најављене су нове турске инвестиције. Турска је нашој земљи донације реализовала кроз програме помоћи преко "Турске агенције за сарадњу и координацију" -ТИКА. До сада је остварено 268 пројеката, највише у образовање, социјалну инфраструктуру и очување заједничке културне баштине.

Координаторка ТИКА канцеларије у Србији Чала Гултек Тосбат говорила је за РТС о досадашњим пројектима и плановима за идућу годину.

"Турска агенција за сарадњу и координацију активна је у 150 земаља. У Србији смо од 2009. од када имамо и канцеларију у Београду. Турска, преко активности ТИКА, својим радом у братским и пријатељским земљама се труди да постави темеље мира и просперитета за наредне генерације. ТИКА делује као механизам сарадње између јавних институција, универзитета, приватног сектора. Повезивање свих ових актера са циљем реализације турске развојне помоћи", рекла је Чала Гултекин Тосбат. 

Шта је до сада урађено, колико је новца уложено и у које пројекте?

"Канцеларија за координацију пројеката у Београду је за врло кратко време реализацијом пројеката у разним секторима широм Србије, допринела унапређењу односа двеју земља и настављамо са развојем наше сарадње. Од 1992. до 2018. године, у Србији, у области образовања, здравства, социјалне инфраструктуре, изградње капацитета, културне сарадње и очувања заједничке културне баштине реализовано је 268 пројекта. У 2018. години реализовано је 37 пројеката а у прошлој години је завршено 16 пројеката, а у току је реализација још четири. Од укупно 48,8 милиона америчких долара развојне помоћи које је Турска пружила Србији, преко ТИКА је реализовано 30,8 милиона долара те помоћи", објашњава координаторка ТИКА канцеларије у Србији.

Које области ТИКА највише финасира?

"Гледно по секторима 24 посто пројекта ТИКА је у Србији, реализовали смо у побољшање образовне инфраструктуре, 20 процента у јачање административне и цивилне инфраструктуре, 19 посто у области социјалне и културне сарадње, 14 посто су пројекати у сектору пољопривреде и сточарства, 12 за развој инфраструктурних капацитета у здравству и 9 посто су пројекти заштите заједничких културних добара. Циљ нашег досадашњег рада на социјалним, економским и културним пољима је да се осигура трајни мир и заједнички развој", наводи Гултекин Тосбат.

По ком критеријуму бирате пројекте у које ћете улагати?

"Специфичност рада ТИКА, по којој се разликује од других донаторских организација је тај што све своје активности спроводи на основу захтева. Настојимо да пружимо помоћ свима, а посебан значај придајемо женама, деци и угроженим групама. Након процене пристиглих захтева, реализујемо их у сарадњи са званичним српским институцијама", каже координаторка ТИКА канцеларије у Србији.

У фокусу Турске развојне агенције је локална инфраструктура, да ли је важно да вам локалне самопрве доставе готове пројекте?

"У фокусу ТИКА-е нису само пројекти локалне инфраструктуре, али се и ти пројекти спроводе једнако као и пројекти из других сектора. Као што сам већ напоменула, с обзиром да ми радимо на основу захтева, они утичу на правац наших активности. У погледу брже реализације пројеката, достављање готовог пројекта је веома важно наравно, али ми такође пружамо подршку и самој изради пројекта. Понекад заједно радимо и на ревизији постојећих пројеката", каже Гултекин Тосбат.

Да ли вам се обраћају и турски привредници који желе да улазу у нашу земљу?

"Да, турски привредници нам се обраћају, желе да се упознају са општом ситуацијом у земљи. И ми наше привреднике упућујемо саветнику за трговину Турске амбасаде у Србији", објашњава координаторка ТИКА канцеларије у Србији.

Шта је план за идућу годину, на чему ћете радити?

"Сада прикупљамо захтеве и у наредних неколико месеци дефинисаће се план и програм за следећу годину. Као што сам напоменула, жене, деца и угрожене групе су нам приоритет. Нас покреће мото 'Све за један осмех'. Наравно, пројекти који су предмет потписаних протокола о сарадњи између две земље се већ налазе на програму. Као пример неких од тих пројеката навешћу пројекат рестаурације Бајракли џамије, рестаурација турског хамама у Голубцу, затим опремање Материнског дома Центра за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској где грађевнске радове завршавамо у наредним месецима", рекла је за РТС координаторка ТИКА канцеларије у Србији Чала Гултек Тосбат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво