Синиша Мали се састао са делегацијом ММФ-а

Министар финансија Синиша Мали састао се са делегацијом Међународног монетарног фонда, коју предводи Јан Кес Мартејн, са којом је разговарао о досадашњим резултатима и будућим активностима које ће бити спроведене у оквиру аранжмана "Policy Coordination Instrument" (PCI).

Синиша Мали и Јан Кес Мартејн су на састанку размотрили све реформске процесе у оквиру актуелног аранжмана, и сагласили се да је доста тога урађено на реализацији програмских циљева.

Када је реч о модернизацији и трансформацији Пореске управе, Мали је истакао да су одвојене основне и споредне делатности у управи, те да је смањен број филијала са 178 на 37, као и да ће се даће радити на новим софтверским и ИТ решењима.

Министар финансија је рекао да ће се на тај начин задовољити потребе грађана и привреде.

Представници ММФ-а су честитали министру на поменутим резултатима и истакли да су задовољни како се одвија реформа те управе.

Мали је нагласио и да сматра да је највећи успех актуелног аранжмана са ММФ-ом усвајање нове методологије за капиталне пројекте, која ће допринети да се на одговарајући начин одређују приоритети када је реч о јавним улагањима, и да се њима ефикасно управља.

Како је рекао, инфраструрни пројекти су апсолутни приоритет Владе Србије.

Када је реч о банкарском сектору, на састанку је било речи о актуелном процесу проналажења стратешког партнера за Комерцијалну банку.

Саговорници су се сагласили да се процес за сада одвија одлично, а Мали је истакао да је веома задовољан одзивом понуђача, те да је добро што постоји здрава конкуренција.

Када је реч о банци "Поштанска штедионица", истакнуто је да та банка има добре резултате, те да је важно да се направи адекватан бизнис план за будући период.

Представници ММФ-а су похвалили и смањење учешћа проблематичних кредита (НПЛ) у банкарском сектору, а министар је истакао да је управо у току продаја другог пакета НПЛ-ова, у вредности од 1,82 милијарде евра.

Разговарали су и о развоју тржишта капитала, што је Мали оценио као један од приоритета Министарства финансија.

Како је навео, управо је у скупштинској процеутри сет закона који ће допринети да се прошири број учесника на тржишту и да се оно додатно активира.

Када је реч о буџету за 2020. годину, министар је истакао да ће у наредних 10 дана он бити у потпуности дефинисан, те да ће бити развојни и заснивати се на већим улагањима у јавне инвестиције.

Додао је да је највећи изазов за следећу годину да се достигне што већи привредни раст, упркос бројним изазовима у свету.

Тема разговора је било и повећање пензија, а речено је да ће тзв. "швајцарски модел" бити усвојен у оквиру Закона о пензијском и инвалидском осигурању, који би у новембру требало да се нађе у скупштинској процедури, те да ће пензије у складу са њим расти од 5,1 одсто до 5,5 одсто.

Наредних дана наставиће се разговори Министарства финансија и представника ММФ, како би се јасно дефинисали планови за 2020. годину, с циљем даљег подстицања економског раста у земљи.

Делегација ММФ-а боравиће у Републици Србији до 15. октобра 2019. године.

Аранжман ПЦИ одобрен је Републици Србији 18. јула 2018. године, на период од 30 месеци, односно до јануара 2021. године.

Реч је о нефинансијском аранжману, који има саветодавну улогу и превасxодно је орјентисан на спровођење структурних реформи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво