Унија послодаваца тражи Министарство за предузетништво

Унија послодаваца Србије упутила је јавни протест због тога што образовањем ресора у новој Влади Србије није предвиђено Министарства за предузетништво.

"Услови у којима послују српска предузећа лошији су него у многим државама у региону, а неупоредиво заостају за пословним могућностима привредника у земљама ЕУ. Порези и намети на зараде не допуштају отварање нових радних места и тако знатно успоравају смањење незапослености", наводи се у саопштењу предузетника.

Наводе да се свакодневно сусрећу са различитим тешкоћама, нелогичним и застарелим прописима и прегломазном бирократском машинеријом која успорава привредни развој земље.

Због свега тога и неспремности владајућих гарнитура да годинама уназад реше ове горуће проблеме, Унија је на својој Скупштини 9. маја упутила захтев Влади Србије и новом сазиву Скупштине Србије да се формира посебно Министарство за предузетништво.

Оно би имало задатак да по убрзаном поступку решава нагомилане проблеме предузетника на српском тржишту и стимулисало даље умножавање и развој малих и средњих предузећа.

Предузетници подсећају да такво министарство постоји у многим земљама ЕУ, као и у земљама региона које су на путу да стекну статус сталног члана ЕУ и наводе као пример успешан рад министарстава и у Хрватској и Федерацији БиХ која су већ допринела привредном успону те две земље.

Они наводе да се број малих и средњих предузећа у Србији од 2000. године до данас повећао са 61.722 на 75.000, да тренутно запошљавају више од пола милиона радника и да би се, уколико се тај раст убрза за свега неколико година преполовила незапосленост и знатно ојачала улога српске привреде у региону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво