Седам деценија лучанске наменске индустрије

Једнa од најуспешнијих домаћих компанија у области наменске индустрије "Милан Благојевић наменска" из Лучана обележила је седамдесет година рада и пословања. У фабрици која је лидер у региону у прозводњи нитро целулозе, барута и ракетних горива ради 1.350 радника. У последње четири године посао у фабрици је добило четири стотине младих.

За јубилеј поново у фабричком кругу. Неки су дуже од деценије у пензији, али се радо сећају како сe некада радило.

Међу некадашњим радницима су и браћа Радиша и Радомир Теофиловић који су у производњи барута уписали исти стаж.

"Ми смо почели да радимо 1979. године. Од првог дана радног стажа смо били у фабрици и ту смо дочекали пензију", каже Радиша Теофиловић.

Радомир Теофиловић истиче да су при крају радног века заједно ишли у прву смену.

"Један другом смо помагали, допуњавали се тако да је била успешна производња и рад", додаје Радомир Теофиловић.

У историји фабрике било је и тешких година, пословање под санкцијама, штете од поплава. Једном грађена из темеља, а други пут из рушевина након НATO бомбардовања. Након тих недаћа фабрика ипак из године у годину бележи успехе у пословању. Производе извози на пет континената у више од 30 земаља. Свечана академија била је прилика да се успеси саберу.

"Било је много тешких тренутака у претходном периоду, али само преданим радом наши радници су издржали све недаће и направили смо један модеран колектив којим се поносимо у свету", нагласио је Радош Миловановић, генерални директор фабрике "Милан Благојевић наменска" у Лучанима.

Министар одбране Александар Вулин навео је да је "Милан Благојевић" једна од најбољих фабрика одбрамбене индустрије Србије.

"Највећи део свог пласмана она остварује у иностранству, дакле кроз извоз и свакако доприноси укупним резултатима читаве наше индустрије", додао је Вулин.

Година 2017. била је међу најуспешнијим у пословању фабрике из Лучана, остварена је добит од 12 милиона евра. Тај тренд настављен је и прошле године, а стално се улаже у нову опрему, технологије и повећање безбедности на раду. То су планови и до следећих јубилеја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи