Шљиве и вишње мање родиле, хоће ли откупне цене бити више

Због неповољних временских прилика шљиве и вишње упола мање су родиле него претходне године у Топличком крају. На месец дана до почетка бербе вишања, најважније питање за произвођаче је да ли ће због слабије понуде откупне цене бити нешто више, али за сада о томе нико не жели да говори.

Након прошлогодишње рекордно родне године, у блачким шљивицима овог пролећа сасвим другачија слика. Воћари се углавном жале да у добром делу воћњака шљива ће бити таман за џем, слатко.

"Временски услови су толико лоши били, ево и садa само што нам снег не пада, да је се шљива много проредила", каже Југослав Аздејковић, воћар из Ђуревца код Блаца.

Бојан Николић из Општине Блаце истиче да је у овој години у Блацу шљива драстично мање родила, односно понела рода у односу на прошлу годину.

"Опет и ту постоје спорадични случајеви, неки воћњаци су боље родили, неки лошије, а неки врло мало имају", додаје Николић.

Нешто је боља ситуација у засадима вишања у прокупачком крају, али ни приближна прошлогодишњој када их је било толико да је значајан део остао и необран.

"Због великог броја кишних дана у току цветања, тако да је опрашивање било веома лоше за вишњу и одржало се неких 50 до 60 одсто рода", објашњава Саша Милосављевић из Високе пољопривредно-прехрамбене школе у Прокупљу.

Познаваоци прилика у аграру слажу се да због сличног стања и у другим воћарским регионима Србије шљиве неће бити довољно да подмири потребе тржишта, док би процењени род вишања био сасвим у складу са тренутним капацитетима за смештај и прераду.

"Практично смо на нивоу прошлогодишњих капацитета. Род око сто хиљада тона у Србији што се тиче вишње биће адекватно прерађен, преко сто хиљада тона биће проблема", наводи Драган Пауновић из Привредне коморе Србије.

Иако ће берба вишања у нижим пределима у Топлици почети за око месец дана, још увек нема назнака откупне цене.

"Залихе постоје, али све ће углавном зависити од стања на тржишту, односно од понуде воћарских култура", наглашава Пауновић.

У Топличком крају воћарска производња доминантна је у односу на друге гране пољопривреде и од ње живи на хиљаде домаћинстава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво