ГМО афера у Македонији – спорна соја пореклом из Србије?

Mекедонију ових дана потреса афера генетски модификоване соје. Агенција за храну и ветеринарство на тржишту је пронашла тону ГМО соје. Тврде да половина тога потиче из Србије и то из фабрике у Бечеју. "Сојапротеин" саопштава да је проблем у Македонији настао због неусаглашености њихових прописа са регулативом Европске уније и очекују да кад се ускладе, неће бити сметњи у трговини.

Пољопривредни стручњаци наводе да ГМО соја на наше тржиште може да доспе једино нелегалним увозом. Јефтинија је и због тога се ратари полакоме. Када се засеје, на њиви се не може уочити разлика, сем протеинским тест тракама или коришћењем тоталног хербицида.

"Испрскате са двопроцентним раствором, отприлике треба да буде тотални хербицид. Пет дана касније већ се види дејство. Ако је ГМО соја, она ће остати, ако је обична соја, 'тотал' ће је уништити", каже Предраг Марјански из ПСС Зрењанин.

У "Сојапротеину" наводе да примењују строже критеријуме од прописаних, садржај модификације је мањи од 0,1 проценат. Извозе, кажу, у 55 земаља и нигде нису имали проблема. У Министарству трговине кажу да још немају сазнања шта се догодило.

"Генетски модификован производ се сматра уколико има више од 0,9 посто генетски модификованог садржаја. Дакле стандард који важи у Европској унији. Све више од тога се сматра генетски модификованим производом и то је по нашим законима апсолутно забрањено да буде и у промету", каже министар трговине Расим Љајић.

Министарство пољопривреде саопштава да у протекле две године на кукурузу и сунцокрету није нађена генетска модификација.

Соја је тестирана на 2.500 парцела са 10.000 хектара. Потврђен је ГМО на 27 хектара.

Фитосанитарни инспектори су донели решење о уништавању усева, а против власника су поднете прекршајне пријаве.

Остали аутори: Миле Новаковић и Славица Јовановић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. авг 2018, 12:13) - anonymous [нерегистровани]

juzni srem

javna je tajna da se ceo južni srem ispod autoputa prema savi zasejava sa američkom sojom. para vrti gde GMO neće, tako da ono što je utvrđeno i stvarno prisustvo GMO soje na srbskim njivama su dve sasvim razdvojene stvarnosti. još pre 25 godina počela je da se seje GMO soja u selu Mošorin i svaki put su inspektori primali mito da bi to zabašurili i o tome ćutali i nikom ništa. dakle neko debele pare zarađuje na celoj priči