"Производиће се 5.000 трактора годишње, посао за 800 радника"

Један од симбола Југославије – ИМТ продат је индијској компанији "Тафе" за 66,8 милиона динара. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за РТС да је продат бренд, интелектуална својина и локaција у Јаровцу код Сечња, где је некад била фабрика за производњу приколица за тракторе. Посао ће добити 800 радника, а производиће се 5.000 трактора годишње.

Купопродајни уговор биће потписан у наредна три дана, а производња првог трактора очекује се већ у наредних годину дана.

Гостујући у Дневнику РТС-а, министар Бранислав Недимовић је рекао да је читавој тој причи одласка и преговора са неколико компaнија које су биле заинтересоване за ИМТ у Индији претходио састанак председника Александра Вучића и премијера Модија у Индији, где је направљена добра увертира.

"У новембру сам био у три компаније у Индији које су у топ десет светских компанија у производњи трактора, једна од њих је била 'Тафе'", рекао је Недимовић.

Како каже, имали смо јавни позив, лицитација је била јуче, продат је бренд, интелектуална својина, локација у Јаровцу код Сечња, где је некад била фабрика за производњу приколица за тракторе.

"Чујем приче по медијима и друштвеним мрежама како је продата локација на Новом Београду – она није продата, остаје у стечајној маси и биће посебна процедура за њу и грађани треба да буду безбрижни", рекао је Недимовић.

У овом тренутку, идеја је да обновимо производњу трактора ИМТ, каже министар пољопривреде.

"Оно што је добро је да 'Тафе' има исту платформу коју је имао ИМТ, то је платформа Фергусона, мислим да смо на добром путу", истакао је Недимовић.

"Тафе" је најавио амбициозан план, да ће кооперанте тражити у Србији, али и излазак на друга тржишта.

Испричао је да је, пре одласка у Индију, разговарао са два бивша директора ИМТ-а. То је господин Радовић и његов технички директор, који су рекли да је најбоље отићи у "Тафе", и да је једина ствар која је компатибилна са ИМТ-ом – "Тафе".

"Индијски инжењери следеће недеље у Јарковцу" 

Каже да ће му те речи остати у глави и нада се да ће са Радовићем имати контакт као што ће сутра имати састанке са представницима "Тафеа", а следеће недеље долазе индијски инжењери у Јарковац.

Суштина приче је потражња за тракторима на простору читаве југоисточне Европе, али и на тржиштима које је Србија отворила – Русије, Турске. Много је земаља у игри које потражују ову врсту робе, рекао је Недимовић.

Сутра имамо потписивање уговора за једну нову фабрику у Шиду, где није било ниједне инвестиције, ревитализујемо старе симболе, то је кланица која ће бити намењена за извоз говеђег меса у Турску. То нама омогућава споразум са Турском, испричао је Недимовић.

"Ова прича са другим тржиштима Русије, ЕУ диже нам причу око ИМТ-а", каже министар пољопривреде.

Недимовић подсећа да је Србија била позната по металској индустрији и по производњи механизације која је намењена за пољопривреду. Постоји традиција, средње стручне школе и концепт дуалног образовања, каже он.

"Посао за 800 радника, 5.000 трактора годишње"

"Оно што је истина на основу писма о намерама "Тафеа", које је упутио да би дошло до процедуре продаје, јесте 800 нових радних места, 5.000 тактора годишње производње – то су чињенице", рекао је Недимовић.

Како каже, доћи ћемо и до цифре од 1.500, о којој је говорио бивши директор Стевановић.

Технологија се потпуно променила, операције које су некад радиле 300 људи, ради 13 до 15 људи, подсећа Недимовић. Иначе, "Тафе" у Индији има 12.000 запослених у неколико фабрика.

Трактор је симбол пољопривреде, каже Недимовић. Говорећи о томе шта овај посао може да донесе земљорадницима, Недимовић каже да су трактори снаге од 25 до 75 коњских снага, који су јефтинији, пријемчивији за наше људе, биће и сервисних центара као што је некад постојао са ИМТ-ом.

Прошле године имали смо позив од Министарства пољопривреде из државног буџета за 2.300 захтева за куповину трактора.

"Радимо да што пре потрошимо новац из ИПАРД фондова, за механизације и тракторе имамо пуно позива, скоро 500 апликација", рекао је Недимовић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара