Италија водећи привредни партнер Србије

Најзначајнији спољнотрговински партнер Србије и даље је Италија. У протеклој години Србија је у ту земљу извезла робу у вредности од око две милијарде долара, а све већи број италијанских инвеститора одлучује се да улаже баш код нас. За два дана у Србију стиже више од 30 италијанских привредника како би се сарадња додатно унапредила.

Друга у Европи по производњи упакованих салата и готових чорби, италијанска компанија више од две године успешно послује у Србији. Одлуку да своју производњу покрену баш у Србији, донели су из више разлога.

"Први и основни разлог је споразум који постоји између Србије и Русије. А други, не тако небитан разлог је географски положај Србије, близина свих већих европски престоница у окружењу: Будимпешта, Софија, Загреб , Букурешт", наводи Бранислав Игњатовић, заменик генералног директора "Ла Линеа Верде".

И ту се списак предности због којих италијански инвеститори бирају Србију не завршава.

"Ту је радна снага која је добро едукована. Затим, језичке баријере, све их је мање. Може се рећи да италијани овде проналазе и спремност и жељу људи да се и том смислу додатно едукују", навела је Ирена Брајовић, директорка "Confindustia Serbia".

Да је Италија један од најзначајнијих спољнотрговинских партнера Србије, потврђује и статистика. Извоз из Србије у Италију у претходних пет година повећан је за 40 одсто. Највећи раст бележи у пољопривредно-прехрамбреној индустрији. Кукуруз, пшеницу, соју и смрзнуте малине највише извозимо. Италијанско тржиште, међутим, отвара врата и за неке друге производе.

"Када је у питању спољна трговина односно односи између Србије и Италије, заступљнени су сви сектори. Италијанско тржиште има потребе за увозом меса из Србије, а врло често постоје и захтеви када је у питању увоз боровница. Потребно је да наставимо да сарађујемо. Јер постоји заједнички интерес како код италијанских тако и код српских фирми", наводи Марина Скоњамиљо, директорка београдске канцеларије Италијанске канцералије за спољну трговину.

Министарство пољопривреде има план и за наредни период.

"Ми бисмо у будућности желели да што већи обим производа из сектора пољопривредно-прехрамбене индрустрије ка Републици Италије иде са већим степеном обраде, већим степеном финализације", наводи Сенад Махмутовић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде .

Додаје да се ради о производима веће додатне вредности.

"Ради се о производима веће додатне вредности који ће имати већи финансијски ефекат на развој пољопривреде, привреде и у девизни прилив генерално у Србији", истиче Махмутовић.

У томе могу да помогну и гости из Италије који стижу у уторак. Више од 30 привредника представиће српским колегама своје производе и отворити можда нове могућности за инвестирање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво